Burgemeester van Winschoten: ‘Ik ga als burgermoeder langs bij de getroffen mensen’

Ook in Groningen vinden explosies plaats, zoals bij een beautysalon aan de Herestraat.

Ook in Groningen vinden explosies plaats, zoals bij een beautysalon aan de Herestraat.

Foto Venema Media / ANP / HH

Interview

Cora-Yfke Sikkema | burgemeester Oldambt

De afgelopen dagen waren er weer explosies in het Groningse Winschoten. De burgemeester ziet dat de georganiseerde misdaad zichtbaarder wordt. „Dit is atypisch voor hier.” 

Het is nogal een lijst aan incidenten die de inwoners van Winschoten de afgelopen maanden voor hun kiezen kregen. Op 6 juli werd een man bij de plaatselijke ijssalon midden op de dag neergestoken. Diezelfde avond werd er twee keer geschoten bij een garagebedrijf, waarbij twee mannen werden geraakt. Een week later werd een café op het Marktplein onder vuur genomen en werd geprobeerd een andere kroeg te beschieten.

Deze week waren er weer twee explosies in Winschoten. Dit weekend gingen er explosieven af bij een gameshop in de Langestraat, in het centrum van het stadje met 18.000 inwoners. In de nacht van maandag op dinsdag was het raak bij een barbershop in dezelfde straat. Niemand raakte gewond.

Volgens regionale media heeft het te maken met een al maanden durend conflict tussen twee families. Het zou gaan om groeperingen die zich bezighouden met de handel in verdovende middelen. Ook incidenten in andere plaatsen in het noorden zouden te maken hebben met het conflict, zoals explosies bij een schoonheidssalon in de stad Groningen en een beschoten kapsalon in Oude Pekela.

Burgemeester Cora-Yfke Sikkema van Oldambt Fotografie Brigitte Ruijtenbeek

Het leidt tot zorgen bij de inwoners van Winschoten, ziet burgemeester Cora-Yfke Sikkema. Ze noemt het „atypisch” wat er nu in Winschoten gebeurt. „Mensen kennen elkaar hier en zijn met elkaar verbonden. Dit hebben we niet eerder zo meegemaakt.”

Wat doet het met uw inwoners?

„De Groningse nuchterheid bestaat nog steeds. Mensen hebben bijvoorbeeld door dat het gerichte acties zijn. Maar toch: er kan zomaar een verkeerd pand worden getroffen. En dat geeft toch een onveilig gevoel.”

Verandert er ook iets door?

„Mensen denken: dit moet niet kunnen. Georganiseerde criminaliteit bestaat al veel langer in Noord-Nederland. Toch was de houding van veel bewoners lange tijd: als ik er geen last van heb, meld ik het niet. Vooral hennepteelt is hier altijd groot geweest. Daar ondervinden toch weinig mensen meteen hinder van. Dat is nu echt anders. Dus we hopen dat inwoners alles melden wat ze weten. We hebben elkaar nodig om dit te kunnen laten stoppen.”

Volgens Sikkema heeft de politie afgelopen weekend een speciaal onderzoeksteam uitgebreid met extra rechercheurs. Eerder waren er al arrestaties van mannen die te linken zouden zijn aan het conflict. De gemeente Oldambt sloot deze zomer ook de beschoten cafés en stelde de feestavond Nacht van Winschoten uit.

In regionale media lezen we welke families er achter het conflict zouden zitten, maar toch gaan de incidenten door. Geeft dat een ongemakkelijk gevoel?

„Ik kan daar moeilijk op ingaan. Dat is het werk van de politie. Maar het is wel zo: dit is een kleine gemeente. In Rotterdam en Amsterdam weten bewoners veel minder snel om wie het gaat, hier gaan namen sneller rond. Maar ik lees ook veel dingen waarvan ik denk: ik weet niet of dat klopt. De incidenten zijn enigszins ongrijpbaar, want je weet nooit waar of wanneer er iets gebeurt. Dat maakt het complex. We moeten de politie gewoon haar werk laten doen.”

En wat kunt u doen?

„Ik ga als burgermoeder langs bij de getroffen mensen. Maar we blijven ook scherp op georganiseerde criminaliteit in het noorden. Samen met alle andere burgemeesters proberen we daar zicht op te krijgen. We zullen acties blijven voeren die inwoners zien, zoals het controleren van garageboxen. Daardoor hopen we dat onze inwoners ons blijven helpen. Want dit kunnen we echt niet alleen.”