De Sugababes zijn terug en beter dan ooit

Recensie Na een lange juridische strijd veroverden de drie oorspronkelijke zangeressen van Sugababes het recht op het gebruik van hun naam. Zoals bleek in Paradiso, Amsterdam, ze zingen echt en doen dat met grote toewijding.

De Sugababes in 2022.
De Sugababes in 2022. Foto John Keeble/Getty Images

Het verrassendst aan het optreden van de Britse Sugababes was iets dat eigenlijk vanzelfsprekend zou moeten zijn: de drie zangeressen zongen zelf. Vanaf de eerste noot was duidelijk: hier worden geen autotune-effecten gebruikt of, zoals bij zangers en rappers tegenwoordig bijna standaard is, van tevoren opgenomen zangpartijen. En de drie, Mutya Buena, Keisha Buchanan, Siobhán Donaghy, hebben geen karaoke-tape nodig. Dit zijn dynamische zangeressen die hun stemmen om elkaar heen laten draaien en weer ontwarren in soepele popliedjes die in Paradiso, Amsterdam, uitbundig werden ontvangen door de zaal.

De carrière van deze Sugababes had een wonderlijk verloop. Het drietal dat eind jaren negentig als jonge tieners begon, hadden succes met nummers als ‘Overload’ en ‘Round Round’. Vervolgens kregen ze ruzie – onderling en met hun managers – en werden ze om de beurt vervangen: Donaghy in 2001, Buena in 2005, Buchanan in 2009. Daarna bestond er nog altijd een band met de naam Sugababes, zonder één van de oorspronkelijke zangeressen.

Na enkele solo-albums en een niet al te geslaagde hereniging onder de naam MKS (Mutya, Keisha, Siobhán) rond 2012, leverden de drie een lange juridische strijd om de eigen naam terug te veroveren. Dat lukte in 2019. Toen was er de coronapandemie. Maar daarna werd de draad opgepakt, en kreeg het trio een groots onthaal bij internationale festivals en uitverkochte cluboptredens. Zo ook in het volle Paradiso, waar het publiek bestond uit oudere en nieuwe fans.

Positief ouderwets

Daar stonden Siobhán, Mutya en Keisha, tegen een achtergrond van flitsende lichtbalken, zonder drukke choreografieën of wisselende outfits. Ze concentreerden zich op de zang, rustig wandelend of zittend op barkrukken. Hun synchrone hoofdzwenkingen tijdens ‘Stronger’ waren simpel maar doeltreffend.

In meerdere opzichten was het optreden van het drietal, dat destijds ‘trendy’ klonk – door de versmelting van synthetische begeleiding en r&b-vocalen – nu juist ouderwets, in positieve zin. Door de vocale vakkundigheid, maar ook door de drie begeleiders, die, op een verhoogd podium met hun hoofden bijna op balkon-hoogte, de partijen steviger inkleurden dan destijds. De drummer, gitarist en keyboardspeler speelden de funkaccenten met nadruk, de drumklappen waren in het zoetgevooisde ‘Round Round’ zelfs net te hard.

Het was een merkwaardig idee dat bijvoorbeeld Siobhán Donaghy sommige liedjes nu voor het eerst zingt, ze was immers al vertrokken voordat een hit als ‘Hole in the Head’ werd opgenomen. Geweldige nummers gezongen door toegewijde zangeressen – in 2023 zijn de Sugababes beter dan ooit.