Veel roze Barbiecore op schamele Prinsjesdag

ZAP Bij de tv-verslaggeving van Prinsjesdag spatte het enthousiasme er niet vanaf.

Prinses Alexia in Barbieroze in RTL Boulevard
Prinses Alexia in Barbieroze in RTL Boulevard RTL

Een schamele Prinsjesdag, vond het Journaal. Een vréémde Prinsjesdag, peinsde Op1. Het was vrij mat, aldus Khalid & Sophie. Vrij sneu zelfs, oordeelde Humberto. Bij de tv-verslaggeving van Prinsjesdag maandag spatte het enthousiasme er niet vanaf. Het kabinet is demissionair dus was de begroting niet zo relevant. Premier Rutte „was er, maar hij doet er niet meer toe” (Nieuwsuur).

Schamel, vreemd en mat als het mocht zijn, we moesten niet vergeten dat het ook een feestdag was, vond armoede-minister Carola Schouten bij Khalid & Sophie. Doorgaans zorgt de koninklijke familie voor de versiering, maar ook dat liep niet helemaal lekker. De tribunes waren leeg, de onderdanen lieten het afweten. Verder waren er demonstranten met omgekeerde vlaggen die op scheidsrechterfluitjes bliezen. Het waren er volgens RTL Nieuws slechts twintig, maar het gaf volgens de verslaggever wel aan dat de populariteit van het koningshuis momenteel niet zo groot is: „Als het koningshuis Nederland verdeelt, verliest het zijn functie”.

Het achtuurjournaal negeerde dit protest, maar knoopte wel vilein de loonsverhoging van de koning aan het armoedethema. RTL nieuws was trouwens beter in Prinsjesdag dan het NOS-journaal. Informatiever, gevarieerder, levendiger. Ook wat betreft de talkshows won RTL van de NPO: Op1 was een grauwe, trage bedoening vergeleken met Humberto. Die had naast vertrekkend minister Sigrid Kaag ook politiek analist Frans Bauer en stijlpastoor Arno Kantelberg, die de kleding van politici en de koninklijke familie duidde.

De koningin stelde niet teleur met haar roze broek en zijden bloemenmantel met geborduurde schulprand, maar werd dit keer overtroefd door haar debuterende dochter Alexia in haar roze jurk met „Kardashians-gevoel” (RTL Boulevard). Sowieso veel Barbiecore deze prinsjesdag. Minder hoeden, veel met brede rand, wat niet handig bleek met windkracht 4.

BBB-leider Caroline van der Plas was de enige die in het armoede-thema bleef met een jurk uit de kringloopwinkel. „Lientje heeft een jurk van een tientje”, rijmde Kantelberg. Die roemde verder de roze aikidobroek van Sjoerd Warmerdam (D66): „De broek channelt duurzaamheid, activisme en ook krijgslust”. Warmerdam devalueerde zelf dit ontwerp van Lisa Konno tot „Hema-regenpak”. Vertrekkend politicus Sylvana Simons werd door Kantelberg op het schild gehesen als best geklede parlementariër van deze eeuw.

Bestaanszekerheid

Wie bedenkt eigenlijk het hoofdthema van Prinsjesdag? Dat zal Pieter Omzigt wel weer wezen. ‘Bestaanszekerheid’ was het woord van de dag. Armoedebestrijding betekent dat; 2 miljard op een begroting van 390 miljard. Niet veel geld, en controversieel is het ook niet, iedereen is tegen armoede. Twee miljard vonden de meeste geïnterviewde Kamerleden te weinig. Je kon beter met structurele oplossingen komen (verhoging minimumloon) dan met tijdelijke „pleisters” (toeslagen). Maar er was begrip voor het kabinet, dat demissionair was en dus niet meer kon doen. Niet heel spannend. Mag je dan als tv-programma een andere thema kiezen? De klimaatramp? Ik noem maar wat.

Niemand deed het, alle tv-programma’s gingen mee in het armoedeverhaal. Opvallend was dat ze daarbij de basisfeiten oversloegen. Groeit de armoede of neemt hij af? Hoe groot is ze? Ik hoorde het getal achthonderdduizend, maar ook „bijna een miljoen”. Nieuwsuur liet een grafiek zien waaruit bleek dat het percentage Nederlanders levend onder de armoedegrens de laatste tien jaar is gedaald van 7,6 naar 4,8 procent. Als je zelf arm bent, heb je daar natuurlijk niets aan, maar het plaatste de alom overgenomen alarmistische toon wel in perspectief. Khalid & Sophie noemde het een „gevoelskwestie”.

vervangt vandaag Rinskje Koelewijn