‘Al 358 explosies dit jaar, vaker bij gewone ruzies’

Explosieven Vorig jaar vonden er in totaal 227 explosies plaats. Hoewel de aanslagen in veel gevallen te maken hebben met georganiseerde misdaad, komt het vaker voor dat explosieven worden ingezet bij ‘gewone ruzies’.
Na meerdere explosies werden de filialen van geldwisselkantoor Suri-Change gesloten.
Na meerdere explosies werden de filialen van geldwisselkantoor Suri-Change gesloten. Foto ANP / Hollandse Hoogte / MediaTV

Dit jaar hebben er al 358 explosies plaatsgevonden bij woningen en bedrijfspanden. Dat meldt de NOS woensdagochtend. Opvallend is dat er naast drugsgerelateerd geweld vaker sprake lijkt te zijn van ontploffingen bij ‘gewone ruzies’ tussen burgers. De NOS schrijft dat het in die gevallen kan gaan om mensen die een keer ruzie hebben en toevallig de beschikking hebben over zwaar vuurwerk. De politie was deze ochtend nog niet beschikbaar voor commentaar.

De meeste explosies gebeuren in Rotterdam. In die stad is een kwart van de ‘plaatsers’, de personen die de explosieven neerleggen, minderjarig. Eerder dit jaar werden twee jongens opgepakt die waarschijnlijk probeerden een brandbom in een portiek in Rotterdam te plaatsen. In veel gevallen betreft het acties vanuit de georganiseerde misdaad. Drugscriminaliteit speelt binnen dat milieu een grote rol. De politie sluit andere motieven echter niet uit.

De afgelopen dagen waren er onder meer explosies in Winschoten, Amsterdam en Weesp. Het aantal explosies in 2023 ligt al veel hoger dan vorig jaar. In 2022 waren er in totaal 277 explosies. De politie verwacht dat het aantal ontploffing dit jaar zal verdubbelen. Of het aantal explosies inclusief het aantal plofkraken is, is onduidelijk.

Lees ook: Burgemeester van Winschoten: ‘Ik ga als burgermoeder langs bij de getroffen mensen’