‘Nagorno-Karabach zegt toe leger te ontbinden, staakt-het-vuren bereikt’

Etnische spanningen Dinsdag viel Azerbeidzjan Nagorno-Karabach binnen, een gebied bestuurd door etnische Armeniërs. Rusland, een bondgenoot van Armenië, zegt een ‘vredesmissie’ te hebben in het gebied.
Russische troepen tijdens de evacuatie van etnisch Armeense burgers.
Russische troepen tijdens de evacuatie van etnisch Armeense burgers. Foto via Russische ministerie van Defensie

Volgens het Russische persbureau Interfax heeft de regering van Nagorno-Karabach woensdag toegezegd zijn leger te ontbinden, zo meldt persbureau Reuters. Daarmee zou een staakt-het-vuren bereikt zijn. Donderdag komen de strijdende partijen samen. Dinsdag viel Azerbeidzjan zijn voormalige grondgebied binnen, dat tegenwoordig wordt bestuurd door etnische Armeniërs. Officiële bevestiging is er niet.

Een voormalig hoofd van de etnisch-Armeense regering van Nagorno-Karabach, Ruben Vardanyan, zei eerder op woensdag nog tegen Reuters dat bijna honderd mensen zijn overleden door de aanvallen die dinsdag zijn ingezet. Hij noemt het conflict een „typische etnische zuivering”. Azerbeidzjan ontkent het gemunt te hebben op etnische Armeniërs, en zegt alleen de politieke en militaire structuren in Nagorno-Karabach te willen ontmantelen.

Bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York is Nagorno-Karabach onderwerp van gesprek. Frankrijk vraagt om een bijeenkomst van de Veiligheidsraad, om zo snel mogelijk een einde aan de inval te maken. Ook Moskou maakt zich zorgen om de escalaties.

Russische ‘vredesmissie’

Russische troepen in Nagorno-Karabach hebben ruim tweeduizend burgers van het front geëvacueerd, aldus het Russische ministerie van Defensie woensdag op Telegram. Ze worden opgevangen in veiliger gebieden binnen de Armeense enclave. De helft van de evacuees zou minderjarig zijn.

Rusland, een bondgenoot van Armenië, spreekt zelf van een ‘vredesmissie’ om de Azerbeidzjaanse aanvallen tegen te houden. De Russen zouden dertig observatieposten bemannen aan de grens.