Het markeringspunt van de Soedanese hoofdstad is een smeulend wrak in een verwoestende oorlog

Oorlog in Soedan Terwijl de rivaliserende legers Khartoem steeds verder verwoesten, wist generaal Burhan te ontsnappen uit zijn legerhoofdkwartier. Hij bezoekt nu andere landen voor steun.

Het Soedanese regeringsleger laat zien dat generaal Burhan niet langer vastzit in het legerhoofdkwartier. Hier in de stad Port Soedan, maar ook in het buitenland vergaart hij steun.
Het Soedanese regeringsleger laat zien dat generaal Burhan niet langer vastzit in het legerhoofdkwartier. Hier in de stad Port Soedan, maar ook in het buitenland vergaart hij steun. Foto Het Soedanese leger / AFP

Zo verwoestend is de oorlog in Soedan dat nu ook de skyline van Khartoem begint te verbrokkelen. In de vijfde maand van de oorlog ging afgelopen weekend het hoofdkantoor van de Greater Nile Petroleum Operating Company in vlammen op. De VN waarschuwen dat de strijd tussen het regeringsleger en de paramilitaire strijdkracht de RSF meer dan zes miljoen mensen met hongersnood bedreigt, humanitaire hulpprogramma’s niet of nauwelijks functioneren, boeren niet kunnen planten en tachtig procent van de medische faciliteiten niet meer werkt.

De boven de Nijl uittorende wolkenkrabber van de oliemaatschappij, een markeringspunt van de Soedanese hoofdstad, is sinds zondag een smeulend wrak. De toren met glazen gebogen zijkanten met daarop een spiraal metaal, werd in 2006 gebouwd tijdens een oliebonanza en was een van de duurste gebouwen van Soedan. Bij de gevechten vatte ook het ministerie van Justitie vlam, evenals het gebouw van de Soedanese meteorologische dienst. Beide legers beschuldigen elkaar van de branden. Alleen de regeringsstrijdkrachten van generaal Abdel Fattah al-Burhan beschikken over gevechtsvliegtuigen en drones om zulke grootschalige vernietiging uit te voeren.

De Greater Nile Petroleum Oil Company Tower in Khartoem staat zondag in brand. De generaals beschuldigen elkaar van de aanvallen.
Foto AFP

Etnische zuiveringen

Er lopen verscheidene conflicten door elkaar heen in Soedan. Er woedt een hanengevecht tussen de generaals Burhan en Hemedti van de RSF in de hoofdstad, er vinden etnische zuiveringen plaats in Darfur, en deze week braken voor het eerst gevechten uit in Port Soedan, uitwijkplek van Burhan en de enige stad met een luchthaven.

Daarnaast is er een comeback van de islamitische fundamentalisten die onder de in 2019 afgezette president Omar al-Bashir de scepter zwaaiden. Twee prominente moslimradicalen onder Bashir, Ahmed Haroun en Ali Ahmed Karti, werden bij het begin van de oorlog uit hun cel bevrijd en schaarden zich achter Burhan. Volgens verscheidene anonieme bronnen in Khartoem zouden de fundamentalisten achter de vernietiging van de wolkenkrabber van de oliemaatschappij zitten. „Ze willen hier alles opblazen”, zegt een inwoner van Khartoem telefonisch, „opdat als Khartoem in handen valt van de RSF er niets overblijft.”

Het regeringsleger verliest terrein aan de RSF in de hoofdstad en zou daarom tot een strategie van de verschroeide aarde zijn overgegaan. De RSF willen een eigen regering opzetten in Khartoem en Burhan zetelt met zijn regering in Port Soedan in het oosten. De eerste maanden van de oorlog zat hij omsingeld door de RSF in Khartoem in het legerhoofdkwartier, maar daaruit wist hij vorige maand te ontsnappen. Zijn achtergebleven generaals willen er nu ook weg, maar de RSF versterkten hun posities in die buurt om dat te voorkomen en dat leidde tot de gevechten zondag. Intussen heeft de ontsnapte Burhan tot ergernis van Hemedti zes landen in de regio kunnen bezoeken om steun te vergaren. Egypte steunt Burhan, de Verenigde Arabische Emiraten Hemedti.

Lees ook: De wapenmarkt bloeit, maar voedsel is schaars in Soedan

Hoger onderwijs

De speciale gezant van de Verenigde Naties voor Soedan, Volker Perthes, liet eerder deze week weten dat hij zijn functie neerlegt. De Soedanese machthebbers hebben hem in juni tot persona non grata verklaard en Perthes kan naar eigen zeggen zijn rol niet meer vervullen nu hij het land niet meer in kan.

Na bijna zes maanden oorlog lijkt geen van de partijen de overhand te kunnen krijgen. En ook andere gewapende groepen mengen zich in de strijd. In de centrale regio Kordofan wordt behalve bij El Obeid tussen RSF en regeringsleger ook gevochten door een rebellengroep in de Nubabergen, in het de westelijke regio Darfur scharen Arabische groepen zich achter de RSF en voeren etnische zuiveringsacties uit tegen landgenoten van Afrikaanse afkomst. Voor het eerst woedt er ook strijd in de grote steden van Darfur, in Nyala en Al Fashar. In Nyala, El Geneina en Zalengi liggen de universiteiten in as.

Volgens een verklaring van het ministerie van Hoger Onderwijs zijn meer dan honderd universiteiten en andere gebouwen voor hoger onderwijs beschadigd en geplunderd. Meer dan 5 miljoen mensen zijn ontheemd, waaronder 2,8 miljoen die de luchtaanvallen, artillerievuur en straatgevechten in de dichtbevolkte wijken van Khartoem zijn ontvlucht.