Honderden demonstranten in Derna woedend op lokale autoriteiten na overstromingen

Libië De demonstranten houden de lokale autoriteiten verantwoordelijk voor het hoge aantal slachtoffers als gevolg van de overstromingen in Derna. Enkelen staken het huis van de burgemeester in brand.
Demonstranten protesteren voor en op een moskee in Derna.
Demonstranten protesteren voor en op een moskee in Derna. Foto Hussam Ahmed/AFP

Honderden mensen hebben zich maandag in de door storm Daniel zwaar getroffen Libische stad Derna gekeerd tegen lokale autoriteiten. Dat schrijven internationale persbureaus. De menigte keerde zich onder meer tegen Aguila Saleh, voorzitter van het Oost-Libische parlement, en Abdulmenam al-Ghaithi, de inmiddels geschorste burgemeester van Derna. Enkele demonstranten staken zijn huis in brand. Het was de eerste grote demonstratie in Derna sinds de ramp zich voltrok.

De demonstranten houden de lokale autoriteiten verantwoordelijk voor het hoge aantal dodelijke slachtoffers als gevolg van de overstromingen in Derna. De twee dammen in de stad die doorbraken vertoonden in 1998 al barsten. Autoriteiten bleven de dammen echter verwaarlozen en het geld dat voor herstel was gereserveerd werd op corrupte wijze aan andere zaken uitgegeven. Demonstranten riepen om een onderzoek naar hoe de dambreuk kon plaatsvinden.

Woede was er ook over de afwezigheid van een goed werkend waarschuwingssysteem bij overstromingen. De Wereld Meteorologische Organisatie, onderdeel van de Verenigde Naties, uitte afgelopen week al soortgelijke kritiek. Secretaris-generaal Petteri Taalas zei dat de Libische overheid „de meeste sterfgevallen” had kunnen voorkomen „als ze een normaal werkend meteorologisch servicesysteem hadden gehad”.

Bekijk ook deze fotoserie over reddingsacties en hulpverlening in Derna