N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Het lukt Nederlandse universiteiten niet goed om vrouwelijke leerlingen naar bèta-technisch onderwijs te trekken. Jaarlijks halen bijna evenveel meisjes als jongens een vwo-diploma met een profiel ‘natuur en techniek’ of ‘natuur- en gezondheid’. Maar slechts zo’n 15 procent van de bachelorstudenten natuurkunde en informatica is vrouw.
De nood is hoog: er zijn grote tekorten aan bèta’s en technici. Daarnaast blijken bètafaculteiten te vaak te bestaan uit voor vrouwen lastig doordringbare old boys networks , getuige het tumultueuze vertrek onlangs van de gerenommeerde planeetonderzoeker Daphne Stam van de TU Delft om precies die reden. Talent gaat verloren.
Dit alles ondanks de inspanningen die worden geleverd om meer vrouwen voor exacte studies te laten kiezen. Deze inspanningen hebben slechts beperkt vrucht afgeworpen. Daarbij loopt Nederland op dit vlak achter op veel andere landen in Europa. In beleidsagenda’s en sectorplannen wordt dit steevast besproken. In het ‘sectorplan Bèta’ werd vijf jaar geleden opnieuw het doel geformuleerd van geslachtsgelijkheid in het bèta-onderwijs. Maar in de tussenevaluatie, vorig jaar, staat te lezen dat er op dit punt weinig vorderingen zijn gemaakt. Hoe komt dat?
Imago
Beleidsmaatregelen zijn sterk gericht op zogenoemde ‘outreachprogramma’s’, wat neerkomt op op vrouwen gerichte marketing van bèta-onderwijs en pogingen om het imago ervan te verbeteren. Hiervan blijkt het effect gering. In 2022 zaten er tussen de 123 nieuwe Informaticastudenten aan de UvA welgeteld vijf meisjes.
Te weinig aandacht is uitgegaan naar de vraag wat voor soort bètaonderwijs aantrekkelijk is voor vrouwen. De opzet en insteek van een (bèta)opleiding blijkt van grote invloed te zijn op hoe aantrekkelijk de opleiding wordt gevonden door vrouwen. Onlangs heeft onderzoeksbureau NIDAP de sekseverhoudingen van verschillende soorten bèta-opleidingen met elkaar vergeleken. Aan de ene kant is gekeken naar bacheloropleidingen als wis-, schei- en natuurkunde, die gericht zijn op één discipline. Aan de andere kant naar breder georiënteerde bèta-opleidingen waarin de focus niet op één discipline ligt, maar veelal op een combinatie van disciplines.
Veel van deze brede opleidingen zijn gericht op een thema of maatschappelijk probleem. In totaal zijn er 50 monodisciplinaire bèta-bachelors afgezet tegen 18 multidisciplinaire bèta-bachelors over de afgelopen vijf jaar. Wat blijkt? Deze brede, multidisciplinaire bètaopleidingen trekken veel meer vrouwen aan dan de klassieke, monodisciplinaire bètaopleidingen.
Slechts 15 procent van de studenten informatica is vrouw
Het verschil is aanzienlijk: het aandeel vrouwen ligt gemiddeld zo’n 15 procent hoger bij de brede, multidisciplinaire bachelors. Daarnaast valt op dat er tussen de multidisciplinaire bachelors niet één opleiding zit waarbij het aandeel vrouwen lager ligt dan 30 procent. Terwijl bij de monodisciplinaire bachelors er zelfs één is waar slechts 9 procent van de studenten vrouw is.
Bro-culture
Er zijn verschillende verklaringen denkbaar. Ten eerste zijn deze bredere opleidingen nieuwer en kampen daarom niet met een historisch gegroeide scheve verhouding tussen jongens en meisjes. Opleidingen waar vooral jongens heen gaan zijn minder aantrekkelijk voor meisjes omdat er vooral jongens heen gaan. Dat vergroot namelijk aanzienlijk de kans dat er een bro-culture ontstaat met een vrouwonvriendelijke sfeer.
Lees ook: ‘Geef jonge meisjes eens techspeelgoed in plaats van een Frozen-rugzak’
Ten tweede zijn deze bredere opleidingen vaak meer gericht op concrete maatschappelijke problemen en hoe die op te lossen. Er zijn aanwijzingen dat een focus op een maatschappelijke uitdaging, in plaats van op een wetenschappelijke discipline, aantrekkelijker wordt gevonden door vrouwen. Ten slotte is de breedte van de opleidingen op zichzelf aantrekkelijk. Scholieren die een nog niet uitgekristalliseerde interesse hebben, schrikken eerder terug voor een ‘smalle’ opleiding.
Wat de verklaringen ook zijn, de ontwikkeling van brede bètabachelors is aantoonbaar een manier om meer meisjes te trekken. Er moet met een kritisch oog worden gekeken naar het huidige studieaanbod en welk effect dat aanbod heeft op de studiekeuze van de studenten van de toekomst.
Dit alles hoeft geen bedreiging te vormen voor de gespecialiseerde disciplines als wis- of natuurkunde. Binnen een breder programma kunnen disciplinaire specialisaties komen, ook om de opleiding goed aan te laten sluiten op de verschillende masteropleidingen.
Het resultaat zou een flexibele onderwijsstructuur zijn, met verschillende specialisatiemogelijkheden binnen de natuurwetenschappen. Dit soort opleidingen is aantrekkelijker voor vrouwelijk talent. Talent dat we nodig hebben.
Praat mee over dit onderwerp en stuur een brief!
Wilt u reageren op een artikel? Stuur via dit formulier een brief (maximaal 250 woorden) naar de opinieredactie van NRC.