Carlos Sainz beëindigt bij GP Singapore zegereeks Verstappen

Formule 1 Max Verstappen moest na een slechte kwalificatie als elfde starten aan de Grote Prijs van Singapore. Voor de race van zondag had hij tien grands prix op rij gewonnen.
Carlos Sainz viert zijn overwinning in Singapore.
Carlos Sainz viert zijn overwinning in Singapore. Foto Mohd Rasfan / AFP

De historische overwinningsreeks van Max Verstappen is zondag bij de Grote Prijs van Singapore zoals verwacht ten einde gekomen. Van begin tot einde domineerde de Spanjaard Carlos Sainz in zijn Ferrari de wedstrijd, die hij ook won. Verstappen had liefst tien opeenvolgende grands prix op zijn naam geschreven , waarmee hij het record van de Duitser Sebastian Vettel verbrak.

De Nederlandse coureur van Red Bull moest na een zeer slecht verlopen kwalificatie zondag als elfde starten. Verstappen zei zelf van tevoren al niet te verwachten te winnen op een circuit waar hij nog nooit won. Bovendien is zijn auto niet geschikt voor het Singaporese stratenparcours in Marina Bay. Verstappen kwam uiteindelijk als vijfde over de finish.

Uitgeschakeld in de eerste én laatste ronde

Verstappen viel tijdens de race terug naar de vijftiende plaats, maar knokte zich met nieuwe banden terug naar de zesde plek. Hij zette richting het einde nog de achtervolging in op Ferrari-coureur Charles Leclerc, maar die bleef hem net voor. Omdat de als tweede gestarte George Russell in de laatste ronde met zijn Mercedes de zijmuur raakte en crashte, schoof Verstappen nog een positie op. De Brit Russell kon zijn verdriet delen met de Japanse AlphaTauri-coureur Yuki Tsunoda, die al voor het einde van de eerste ronde na een tik van Sergio Pérez werd uitgeschakeld.

Kort na Sainz passeerde McLaren-coureur Lando Norris als tweede de eindstreep, gevolgd door Mercedes-rijder Lewis Hamilton. Het was pas de tweede GP-zege in de profcarrière van Sainz.

De overwinning van Sainz is de eerste zege dit seizoen van een ander team dan Red Bull Racing. Van de veertien races tot aan Singapore won Max Verstappen er twaalf en zijn Mexicaanse ploeggenoot Pérez twee. Verstappen blijft leider in het WK-klassement met 374 punten, gevolgd door Pérez met 223. De Brit Lewis Hamilton (Mercedes) is opgeklommen naar de derde plaats, met 180 punten.