Steeds meer bekend over omvang ramp Libië: bijna 11.500 doden, honderden gebouwen verwoest

Damdoorbraak Omdat er nog duizenden mensen vermist zijn in Derna, zal het niet de laatste keer zijn dat het dodental naar boven wordt bijgesteld. De burgemeester van Derna vreest dat 20.000 mensen zijn omgekomen in zijn stad.
Door het hoge aantal vermisten blijft het dodental in Derna de komende dagen vermoedelijk oplopen.
Door het hoge aantal vermisten blijft het dodental in Derna de komende dagen vermoedelijk oplopen. Foto Esam Omran Al-fetori/Reuters

Het dodental als gevolg van de catastrofale damdoorbraak in de Oost-Libische stad Derna is voor zover bekend opgelopen tot bijna 11.500. Dat melden de Verenigde Naties (VN) zondag op basis van bevindingen van hulporganisatie Rode Halve Maan, melden internationale persbureaus. Donderdag ontstond onduidelijkheid over het dodental, nadat diverse takken van de Internationale Rode Halve Maan rechtzetten dat het dodental niet tot boven de 10.000 was opgelopen, zoals internationale media aan hen toeschreven.

Omdat er nog duizenden mensen vermist zijn in Derna, zal het niet de laatste keer zijn dat het dodental naar boven wordt bijgesteld. De burgemeester van Derna sprak eerder in de week zijn vrees uit dat 20.000 mensen zijn omgekomen in zijn stad. Bijna negenhonderd gebouwen zijn volledig verwoest in de stad, meldden Libische media zondag. Nog eens zeshonderd zijn deels beschadigd of zijn door de modder moeilijk toegankelijk. Ook de politiek chaotische situatie in Libië verhindert adequate noodhulpverlening.

De VN typeert de situatie in Derna als „nog altijd bijzonder grimmig”. Er spoelden volgens ooggetuigen honderden lichamen aan in de stad, er is niet voldoende drinkwater en uit angst voor besmettelijke ziektes als cholera worden duizenden lichamen naar massagraven verwezen, zonder te zijn geïdentificeerd. De doorgebroken dam vertoonde in 1998 al scheurtjes, schreef The New York Times zaterdag. De verscheurde Libische regering was daarvan op de hoogte, maar verzuimde herstelwerkzaamheden te verrichten.

Lees ook: Het was een vloedgolf van ‘zeven meter hoog’ waar Libiërs door uit bed werden gelicht