XR-activisten demonstreren voor achtste dag op rij op A12, ruim 650 arrestaties

Klimaatactivisme De blokkade begon rond 12.00 uur, toen honderden demonstranten op de weg gingen zitten en het verkeer stillegden. De politie zette waterkanonnen in om de demonstranten te verwijderen.
De politie greep zaterdag opnieuw in, en zette ook waterkanonnen in.
De politie greep zaterdag opnieuw in, en zette ook waterkanonnen in. Foto Robin Utrecht/ANP

Klimaatactivisten blokkeerden zaterdag voor de achtste dag op rij de A12 in Den Haag. Enkele honderden activisten, voornamelijk aanhangers van Extinction Rebellion (XR), protesteerden daar tegen regelingen van de overheid die de fossiele industrie steunen. De politie heeft meer dan 650 activisten aangehouden. De arrestanten werden met bussen naar het ADO-stadion gebracht, waarna ze werden vrijgelaten. Daarnaast heeft de politie, net als tijdens eerdere XR-demonstraties deze en vorige week, waterkanonnen ingezet.

De blokkade begon rond 12.00 uur, toen honderden demonstranten op de weg gingen zitten en het verkeer stillegden. De politie heeft een onbekend aantal demonstranten, onder luid gejoel van mensen die langs de weg een steundemonstratie houden, van de A12 gehaald. Rond 14.00 uur waren alle klimaatactivisten van de weg verwijderd, zo meldt de gemeente. De blokkade was uit protest tegen regelingen van de overheid die de fossiele industrie steunen. De gemeente Den Haag meldde, net als eerder deze week, dat de demonstratie op de Utrechtsebaan verboden is. „Demonstreren kan op de Laan van Reagan en Gorbatsjov”, zo liet de gemeente weten op X.

Muziekinstrumenten

De politie heeft ook meerdere muziekinstrumenten in beslag genomen, met name trommels. Tegen persbureau ANP verklaart de politie dat agenten de communicatie via hun oortjes moeilijk konden verstaan door het lawaai van de instrumenten. Na afloop zijn de muziekinstrumenten weer teruggegeven.

Tijdens alle XR-protesten deze en vorige week op de A12 werden demonstranten aangehouden. Deze week hield de politie dagelijks tussen de 170 en 400 demonstranten aan. Op de eerste dag van de protesten, vorige week zaterdag, ging het om zo’n 2.400 mensen.

De achtste demonstratiedag volgt op berichtgeving over de overheidssteun van 39,7 tot 46,4 miljard euro die de fossiele industrie jaarlijks aan belastingvoordelen zou krijgen. Demissionair minister Rob Jetten (Klimaat, D66) gaat die cijfers op Prinsjesdag bekendmaken, meldden de NOS en persbureau ANP vrijdag.