Mexico levert zoon drugsbaron El Chapo uit aan VS

Sinaloa-kartel Ovidio Guzmán, die na de arrestatie van zijn vader een van de leiders werd van het beruchte Sinaloa-kartel, zal in Washington vervolgd worden voor drugshandel. Begin dit jaar werd hij opgepakt na een hevig vuurgevecht in de Mexicaanse stad Culiacán.
Ovidio Guzmán tijdens een eerdere arrestatie in 2019.
Ovidio Guzmán tijdens een eerdere arrestatie in 2019. Foto AP

Mexico heeft Ovidio Guzmán, de zoon van de Mexicaanse drugsbaron Joaquín ‘El Chapo’ Guzmán, vrijdag uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie bekendgemaakt, schrijven internationale media. Guzmán was tot zijn arrestatie van begin dit jaar een van de leiders van het mede door zijn vader opgerichte Sinaloa-kartel, een van de grootste criminele organisaties van de wereld. Guzmán wordt in de Amerikaanse hoofdstad Washington vervolgd voor drugshandel.

Lees ook: Ga meer knuffelen, zegt Mexico tegen Amerikanen, dan voorkom je al die overdoses

De uitlevering van de begin dit jaar opgepakte Guzmán volgt op enkele maanden gesteggel tussen Mexico en de VS over waar de kartelleider zou worden vervolgd. Het Mexicaanse ministerie van Buitenlandse Zaken besloot Guzmán pas uit te leveren aan de VS toen een federale rechtbank in Mexico met klem verzocht om snel een knoop door te hakken. Amerikaanse autoriteiten kwamen in april al met een reeks aanklachten tegen Guzmán. Het Sinaloa-kartel zou onder zijn leiding onder meer synthetische drugs als methamfetamine en fentanyl de grens naar de VS over hebben gesmokkeld.

Guzmán werd op 5 januari van dit jaar gearresteerd in Culiacán, een stad in het noordwesten van Mexico en de hoofdstad van de staat Sinaloa. Dat gebeurde na een hevig vuurgevecht tussen het Mexicaanse leger, de Nationale Garde en leden van het kartel. Mexicaanse autoriteiten pakten Guzmán in 2019 ook al op, maar omdat die arrestatie een enorme geweldsgolf teweegbracht beval de Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador het leger om Guzmán vrij te laten. López Obrador, die de afgelopen jaren juist korte metten wilde maken met de drugsproblematiek in Mexico, kreeg destijds hevige kritiek op zijn besluit.

El Chapo zelf werd in 2016 al gearresteerd. In 2019 kreeg hij een levenslange gevangenisstraf vanwege moord, drugshandel en witwassen. El Chapo is opgesloten in de U.S. Penitentiary, Administrative Maximum Facility in de staat Colorado, een van de best beveiligde gevangenissen van de Verenigde Staten.