Schaats- en wielerploegen van Jumbo-Visma gaan uit elkaar

Sponsoring De wielerploeg van Jumbo-Visma is internationaler dan de schaatsploeg. Reden voor de twee sportteams om op eigen kracht verder te gaan.
De Sloveense renner Primoz Roglic is een van de sterren van de wielrentak van Jumbo-Visma.
De Sloveense renner Primoz Roglic is een van de sterren van de wielrentak van Jumbo-Visma. Foto Manuel Bruque/EPA

De schaats- en de wielerploeg van Team Jumbo-Visma gaan uit elkaar. Dat heeft het gezamenlijke sportteam vrijdag bekendgemaakt. Schaatscoach Jac Orie en voormalig schaatser Sven Kramer gaan de schaatsploeg leiden, Richard Plugge blijft het hoofd van de wielrenploeg.

Aanleiding voor de splitsing is het aanstaande einde van Jumbo’s hoofdsponsorschap. Het team moet daardoor op zoek naar een nieuwe sponsor, maar de verschillen tussen de schaatsers en de wielrenners zijn de afgelopen jaren gegroeid. „De wielerploeg heeft inmiddels een veel internationalere focus en aantrekkingskracht”, zegt Plugge in een verklaring. Terwijl het schaatsteam buiten Nederland nauwelijks bekend is.

„Wij zijn als schaatsploeg vooral op de Nederlandse markt georiënteerd”, erkent een woordvoerder. „Denk aan Unox of Campina.” Een woordvoerder van de wielrenners omschrijft de wielerploeg juist als „een wereld met internationale renners die internationale successen boeken”. Het ligt voor de hand dat daar ook een internationale sponsor bij hoort, die weer minder interesse zou hebben om geld te besteden aan de schaatsers.

Volgens de woordvoerder van het wielrengedeelte van Jumbo-Visma hadden de twee sportploegen elk al een een eigen BV, maar vielen die twee BV’s weer onder een overkoepelende organisatie. Die organisatie verdwijnt naar verwachting, waardoor de schaatsers en wielrenners op zichzelf komen te staan.

Lees ook De sponsoring van wereldtoppers werd toch wel duur voor supermarktketen Jumbo