N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Pop
●●●●●
Mitski The Land Is Inhospitable and So Are We
Mitski’s grote kracht is dat ze pijnlijk persoonlijke dingen in aantrekkelijke popmuziek vangt, tot voor kort met een elektronische basis. Haar zevende album The Land Is Inhospitable and So Are We klinkt relatief sober en akoestisch. Liefde en vriendschap zijn vergankelijk, waarschuwt Mitski in muziek die gaandeweg steeds dreigender wordt. Aan het eind van een emotionele achtbaan blijft ze naakt en eenzaam achter. Haar onherbergzame wereld is een bron van prachtige, aangrijpende muziek. Lees de hele recensie.
Pop
●●●●●
Olivia Rodrigo Guts
Olivia Rodrigo’s debuutsingle ‘Drivers License’ (2021) verbrak meerdere streamingrecords. Het bijbehorende album Sour – dat ze schreef toen ze zeventien jaar oud was – stond vijf weken op nummer een in de Amerikaanse albumhitlijst. De Amerikaanse zangeres levert nu met Guts een sterke tweede plaat af: een muzikale snapshot van de levensfase waarin je je afvraagt of alles altijd zo’n zooitje zal blijven. Lees de hele recensie.
Pop
●●●●●
Lewsberg Out and About
De Rotterdamse groep Lewsberg bestaat, zo lijkt het, uit professionele buitenstaanders. De nummers worden onderkoeld uitgevoerd, de zang klinkt beschouwelijk. Hun gezichtsuitdrukkingen zijn, live, ondoorgrondelijk. De nummers van Lewsberg bieden gelijke delen monotonie en melodie. De monotonie wordt goed gedoseerd, zodat de melodieuze elementen er blinkend bij afsteken, of het nu de licht opgewonden gitaarakkoorden zijn in ‘Out For Milk’ of de zangstem van Van Vliet die zijn verwondering in gevoelige spreekzang vat. Lees de hele recensie.
Klassiek
●●●●●
Remy van Kesteren Muses
De stukken zijn bijna allemaal popnummers, de klankwereld doet ook ‘poppy’ aan, en toch kun je niet zeggen dat de eigenzinnige harpist Remy van Kesteren popmuziek bedrijft op zijn nieuwe album, Muses. Hij tekent zelf voor de synths en de elektronische aureolen om zijn harpklank, maar het raffinement van zijn benadering schuilt in parameters die traditioneel eerder het domein van klassieke musici zijn: uitgekiende frasering, een vrije omgang met het metrum. Lees de hele recensie.
Jazz
●●●●●
Corinne Bailey Rae Black Rainbows
Corinne Bailey Rae en punk. Nee, dat verwacht je niet. Maar de Britse zangeres trapt op haar vierde album Black Rainbows deuren hard in, slaat spiegels aan diggelen en schreeuwt de longen uit haar lijf. Nogal een verschil met het zachte jazzy soulstijltje waarmee ze midden jaren 2000 doorbrak. „Girl, put your records on”,… klonk het toen tintelend licht. Rae breekt op album Black Rainbows los met punkrock vol prikkeldraad en uitgesproken thema’s als zwart feminisme, racisme en onderdrukking. Lees de hele recensie.
Dance
●●●●●
Chemical Brothers For That Beautiful Feeling
Na hun hokjes verwoestende album No Geography uit 2019 pakken The Chemical Brothers door op hun tiende plaat For That Beautiful Feeling. De Britten Tom Rowlands en Ed Simons brengen al dertig jaar rock, pop en elektronische muziek bij elkaar. Bij hen klinkt synth pop als psychedelische house en acid als punkachtige funk. Radio meets underground, zeg maar. Denk aan hits als ‘Galvanize’ met rapper Q-tip en ‘Hey Boy Hey Girl’. Dat symbiotische hokjes neerhalen doen ze nu weer, en goed ook, maar wel op een herkenbare manier. Lees de hele recensie.