OM vindt verkeersboetes te hoog: ‘draagvlak neemt af’

Justitie Minister Yesilgöz wil de verkeersboetes met 10 procent verhogen. Het OM is tegen: „De inhoud van een vergrijp moet leidend zijn bij sancties en niet het sluitend maken van de begroting.”

Verkeerscamera’s langs de A28.
Verkeerscamera’s langs de A28. Foto Robin van Lonkhuijsen / ANP

Het Openbaar Ministerie vindt dat de boetes voor veelvoorkomende verkeersovertredingen zoals te hard rijden, telefoneren tijdens het autorijden of het niet verlenen van voorrang, te hoog zijn geworden.

Het OM waarschuwt minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid, VVD) voor een groeiend verzet in de samenleving tegen de steeds hogere geldboetes die administratiefrechtelijk worden afgedaan. In het rapport Boetestelsels in balans dat het OM eerder dit jaar aan de bewindsvrouw heeft gestuurd, wordt gewaarschuwd voor een „disbalans” tussen verkeersboetes en de boetes die via strafbeschikkingen door het OM worden opgelegd. Voor een flinke snelheidsovertreding kan een boete nu oplopen tot zo’n 400 euro. Dat is ongeveer evenveel als de boete die het OM eist na een mishandeling.

Volgens het OM is „binnen de samenleving, zowel bij de burger, de handhaving alsook de rechtspraak, een afnemend draagvlak voor de toenemende hoogte van geldboetes”. Justitie vreest dat dit ertoe leidt dat mensen vaker in beroep gaan tegen opgelegde sancties. „Daarnaast leert de ervaring dat verbalisanten in toenemende mate gebruikmaken van hun discretionaire bevoegdheid om in plaats van een proces-verbaal op te maken een waarschuwing te geven. Een significante verhoging van de geldboetes zet dit draagvlak verder onder druk”, aldus het OM.

10 procent hoger

Eerder dit jaar heeft het kabinet besloten de verkeersboetes voor 2024 juist met 10 procent te verhogen. Minister Yesilgöz is niet van plan dit besluit aan te passen, schrijft ze in een brief die maandag naar de Tweede Kamer is gestuurd. „De beleidsmatige verhoging is dit jaar nodig om de Rijksbegroting en de taakstelling van mijn ministerie op orde te krijgen”, schrijft ze. Als de boetes niet omhooggaan, moet er bezuinigd worden bij uitvoerende diensten. „Dat laatste wil het kabinet vermijden. Met deze stap komen de lasten voor verkeersovertreders, die deze kosten kunnen voorkomen door zich aan de verkeersregels te houden.”

De opmerkingen van het OM moeten volgens Yesilgöz nader worden uitgewerkt en opgevolgd door een nieuw kabinet.

Het OM stelt volgens een woordvoerder voor dat de verkeersboetes worden verlaagd of dat de inflatiecorrectie achterwege blijft. „De inhoud van een vergrijp moet leidend zijn bij het opleggen van sancties en niet het sluitend maken van de begroting”, aldus het OM. Yesilgöz wijst dit af. „De door het Openbaar Ministerie gedane voorstellen om de balans te herstellen, zouden grote financiële, beleidsmatige en politieke consequenties hebben. Gezien de demissionaire status van het kabinet, is het niet mogelijk om hierover op korte termijn een besluit te nemen”.

Volgens berekeningen van het ministerie van Justitie heeft het „terugdraaien van de incidentele verhogingen zeer grote financiële consequenties – gelet op de totale jaarlijkse boeteopbrengsten – van circa 100 miljoen euro structureel of circa 40 miljoen euro structureel indien de verhoging wordt beperkt tot de inflatiecorrectie”.

Lees ook dit artikel: Bijna 180.000 boetes uitgedeeld voor bellen en appen in het verkeer vorig jaar, mede dankzij camera’s