Indiase deelstaat Kerala probeert uitbraak van dodelijk Nipah-virus in te dammen

Lockdown Voor de vierde keer in vijf jaar tijd heeft de Indiase deelstaat Kerala te maken met het dodelijke Nipah-virus, waarvoor geen vaccin of remedie is. Er zijn al enkele doden. Zeven dorpen zijn afgesloten om verspreiding tegen te gaan.

In de Indiase deelstaat Kerala zijn twee mensen bezweken aan het dodelijke Nipah-virus. De autoriteiten hebben strenge maatregelen getroffen.
In de Indiase deelstaat Kerala zijn twee mensen bezweken aan het dodelijke Nipah-virus. De autoriteiten hebben strenge maatregelen getroffen. Foto AFP

De autoriteiten van de Indiase deelstaat Kerala hebben strenge maatregelen getroffen om een uitbraak van het dodelijke Nipah-virus in te dammen. Zeven dorpen waar het besmettelijke virus is opgedoken zijn afgesloten: verkeer van en naar het gebied is verboden en de dorpen zijn afgezet. Alleen essentiële winkels mogen nog open zijn – veel scholen zijn dicht en het openbaar vervoer is stilgelegd.

De uitbraak van het Nipah-virus, de vierde in vijf jaar tijd, heeft in de zuidelijke deelstaat tot nu toe twee levens geëist. Nog eens vijf patiënten waren donderdagochtend opgenomen in het ziekenhuis – familieleden van het eerste dodelijke slachtoffer en een zorgverlener. Zeker zevenhonderd mensen moeten zich laten testen.

Lees ook Als ziekten overspringen van dier naar mens

Het Nipah-virus, waarvoor geen vaccin of remedie bestaat, is gevaarlijk: milde symptomen lijken op die van de griep, maar bij patiënten die ernstig ziek worden, kan een luchtweginfectie onstaan of een hersenontsteking, met een coma tot gevolg. Volgens berekeningen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO kwam bij eerdere uitbraken 40 tot 74 procent van de patiënten om het leven.

Nipah is een zoönose, een infectie die van dieren op mensen kan worden overgedragen, rechtstreeks of via besmet voedsel. Uitbraken in India, en ook buurland Bangladesh, zouden ontstaan doordat mensen fruit eten dat is besmet met het virus, door de lichaamsvloeistoffen – urine of speeksel – van vleermuizen of varkens. In zuidelijk India worden transporten van fruit daarom extra in de gaten gehouden. Donderdag stuurde de gezondheidsminister van Kerala epidemiologen naar ziekenhuizen in de deelstaat om patiënten te onderzoeken, en naar fruittelers om te proberen de herkomst van het virus te achterhalen.

De autoriteiten laten in het district Kozhikode fruit onderzoeken op mogelijke besmetting met het Nipah-virus, zoals hier in het dorp Maruthonkara.
Foto Reuters

Dorpen afgesloten

In heel Kerala zijn artsen en verplegers extra alert, en gaan ze de sociale contacten van de bevestigd besmette patiënten na. Zeventig patiënten die al waren opgenomen in ziekenhuizen in de deelstaat met griepachtige symptomen, moeten in quarantaine blijven in afwachting van hun testresultaten. Er gelden ook strenge quarantaineregels voor gezondheidswerkers die met het virus in aanraking kunnen zijn geweest.

Het dorp Ayanchery is afgesloten om verspreiding van het virus te voorkomen.
Foto Reuters

De Indiase krant The Hindu schrijft donderdag dat het instellen van de inperkingszones vooral voor de bewoners van de regio Kozhikode, „afschuwelijke” herinneringen zal oproepen aan 2018, toen in hetzelfde gebied 23 mensen het Nipah-virus opliepen, van wie er uiteindelijk 21 overleden. „En de opties zijn vrijwel dezelfde, waar het de behandeling betreft: er bestaat geen remedie en ondersteunende zorg blijft de enige manier om Nipah-infectie aan te pakken, zelfs in een ziekenhuisomgeving.”

Die eerste uitbraak was, behalve een gezondheidscrisis, ook een economische klap in Kerala: vanwege de uitbraak werden een miljoen varkens geruimd, destijds een besmettingshaard. Veel veehouders verloren hun dieren. Een dergelijk lot kan nu de fruittelers treffen. Ook vallen de beperkingen midden in het toeristische hoogseizoen in Kerala, waar veel Indiërs een vakantie doorbrengen aan de kust.