Hoe Hongarije zijn geboortepolitiek probeert te verspreiden

Demografie Donderdag begon de vijfde Demografische Top in Boedapest, een ontmoetingsplaats voor populistische politici die een antwoord zoeken op de dalende geboortecijfers in Europa.

Premier Viktor Orbán verwelkomt donderdag de Italiaanse premier Georgia Meloni bij de vijfde Demografische Top in de Hongaarse hoofdstad Boedapest.
Premier Viktor Orbán verwelkomt donderdag de Italiaanse premier Georgia Meloni bij de vijfde Demografische Top in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Attila kisbenedek/AFP

„De demografische winter in de ontwikkelde wereld verandert in een ijstijd.” Met die woorden opent de Hongaarse president Katalin Novák donderdagochtend de Demografische Top in Boedapest. Tientallen politici, wetenschappers en geestelijken zijn naar de Hongaarse hoofdstad gekomen om de komende dagen hun zorgen te uiten over de bevolkingsafname in Europa. Novák wordt met luid applaus begroet. Ze wacht glimlachend tot het geklap stopt, maar haar toon is serieus: „Terwijl mensen zich zorgen maken om klimaatverandering, besteedt bijna niemand aandacht aan de echte onomkeerbare verandering in de wereld.”

Lees ook dit profiel van Katalin Novák

Sinds 2015 organiseert Hongarije iedere twee jaar de Boedapest Demografische Top om aandacht te vragen voor de dalende geboortecijfers in Europa. Gemiddeld krijgen vrouwen in Europese landen 1,55 kinderen, ruim onder de 2,1 die zorgt dat de bevolking (zonder migratie) in omvang stabiel blijft. Alleen Frankrijk komt met 1,9 kinderen nog enigszins in de buurt, maar landen als Moldavië en Bosnië-Herzegovina schommelen rond de 1,3. In veel Oost-Europese landen is daarnaast veel emigratie, waardoor de bevolking vergrijst en krimpt.

We hebben geen aantallen nodig, we willen Hongaarse kinderen

Viktor Orbán Premier van Hongarije

Hongarije is een van de landen die worstelt met deze combinatie, en premier Viktor Orbán heeft demografisch herstel tot een speerpunt van zijn beleid gemaakt. Daarbij kiest hij uitdrukkelijk voor het bevorderen van geboortecijfers in plaats van te kijken naar oplossingen met betrekking tot migratie. In een controversiële toespraak uit 2019 zei Orbán bijvoorbeeld dat „ze in het Westen zeggen dat immigranten de gaten kunnen opvullen. Maar wij Hongaren denken daar anders over. We hebben geen aantallen nodig, we willen Hongaarse kinderen.”

De demografische top is bedoeld om ideeën uit te wisselen over hoe regeringen het beste hun bevolking kunnen stimuleren om meer kinderen te krijgen, bijvoorbeeld door het verhogen van de kinderbijslag. Op het programma staan onder andere een discussie over de groeiende afstand tussen progressieve en conservatieve opvattingen over het gezin en een panelgesprek over mogelijke beleidsoplossingen. Behalve Novák en Orbán zijn ook de Bulgaarse president Rumen Radev, de Servische president Aleksander Vucic en de Italiaanse premier Giorgia Meloni van de partij. De conservatieve Canadese psycholoog Jordan Peterson is donderdagochtend de eerste spreker.

‘Het Hongaarse model’

Hongarije ziet zichzelf als pionier in het keren van het demografische tij, maar ook Meloni zegt in haar toespraak de Hongaarse aanpak als „voorbeeld” te zien. De afgelopen tien jaar heeft Hongarije fors geïnvesteerd in gezinsbeleid. Stellen die beloven drie of meer kinderen te krijgen kunnen tienduizenden euro’s aan toelages krijgen en voordelige leningen afsluiten. Moeders van vier of meer kinderen worden zelfs levenslang vrijgesteld van inkomstenbelasting. Het complete pakket kost 6 procent van het bruto binnenlands product, meer dan welk ander land ook ter wereld hieraan uitgeeft.

Behalve dat het duur is, zetten experts vraagtekens bij de verdeling van het geld en bij de nauwe Hongaarse definitie van een gezin. Gezinnen met lage inkomens gingen er bijvoorbeeld minder op vooruit dan rijkere gezinnen en de financiële ondersteuning zou disproportioneel weinig doen om Roma-gezinnen te helpen die juist over het algemeen meer kinderen krijgen. Binnen de opvattingen van de Hongaarse overheid gelden lhbti-rechten zelfs als een regelrechte bedreiging van het gezin. In 2021 nam de regering een amendement aan dat grondwettelijk vastlegt dat „familiebanden gebaseerd zullen zijn op het huwelijk of de relatie tussen ouders en kinderen. De moeder zal een vrouw zijn, de vader een man.”

De demografische top is bedoeld om ideeën uit te wisselen over hoe regeringen het beste hun bevolking kunnen stimuleren om meer kinderen te krijgen

Lees ook: Lhbti’ers in Hongarije overwegen land te verlaten: ‘Ik ben echt doodsbang’

Tenslotte is het de vraag of het beleid überhaupt effectief is. Hongarije ging dan wel van gemiddeld 1,23 kinderen per vrouw in 2011 naar 1,58 in 2023, maar door emigratie en een afname in het aantal vruchtbare vrouwen is het absolute aantal baby’s dat geboren wordt nauwelijks gestegen. Volgens berekeningen ligt Hongarije nog steeds op koers om van 9,7 miljoen inwoners nu te krimpen tot 8,8 miljoen in 2050.

„Uiteindelijk moet de strijd niet in de broekzak, maar in het hoofd gestreden worden”, ” zei premier Orbán donderdag in zijn toespraak. Hij zei dat Hongarije een lange weg heeft afgelegd, maar gaf toe dat het beleid de bevolkingskrimp voorlopig alleen lijkt te hebben vertraagd. Om verder te gaan moet volgens de politicus het „liberale discours dat het krijgen van kinderen als een gevaar (…) en het gezinsleven als een beperking van de vervulling van het individuele bestaan beschouwt” afgeschaft worden.

Hij sprak zijn dank uit voor de aanwezigheid van de internationale genodigden en zei hoop te putten uit de politieke overwinning van Meloni in Italië. „Italië en Hongarije zijn de thuislanden van vrijheidsstrijders,” zei Orbán, „Twee landen waar ze weten dat er geen vrijheid is zonder autoriteit en geen autoriteit zonder vrijheid. Waar ze weten dat de toekomst van Europa in het gezin ligt.”