Bestormers Braziliaanse overheidsgebouwen krijgen tussen de 14 en 17 jaar cel

Bestorming Brazilië Duizenden mensen drongen in januari overheidsgebouwen binnen uit protest tegen de verkiezingswinst van de linkse president Luiz Lula da Silva. De eerste drie zijn nu veroordeeld voor gewapende criminele activiteiten en poging tot staatsgreep.
Het Braziliaanse Hooggerechtshof veroordeelde de drie bestormers voor een poging tot staatsgreep, gewapende criminele activiteiten en het beschadigen van historische gebouwen.
Het Braziliaanse Hooggerechtshof veroordeelde de drie bestormers voor een poging tot staatsgreep, gewapende criminele activiteiten en het beschadigen van historische gebouwen. Foto Ueslei Marcelino/Reuters

Het Hooggerechtshof van Brazilië heeft drie mensen veroordeeld tot een gevangenisstraf van tussen de veertien en zeventien jaar, vanwege hun deelname aan de bestorming van overheidsgebouwen in januari dit jaar. Dat melden internationale persbureaus donderdag. Het is de eerste veroordeling van deelnemers aan de bestorming. In totaal werden bij de bestorming in de hoofdstad Brasília meer dan duizend mensen gearresteerd.

De drie zijn veroordeeld voor gewapende criminele activiteiten en het beschadigen van historische gebouwen. Ook ziet het hof hun deelname aan de bestorming als een poging tot staatsgreep. Zelf beweerden de drie onschuldig te zijn: hun veroordeling zou „politiek gemotiveerd” zijn. Het hof ging daar niet in mee, en legde hun ook een boete van 30 miljoen real (bijna 6 miljoen euro) op vanwege de schade die ze hebben aangericht. Die boete wordt verdeeld over alle verdachten die in de toekomst veroordeeld worden.

Uit protest tegen de verkiezingsoverwinning van de linkse Luiz Lula da Silva, die in oktober de voormalige president Jair Bolsonaro versloeg, drongen duizenden aanhangers van de rechts-populistische Bolsonaro op 8 januari het presidentiële paleis, het Hooggerechtshof en het Braziliaanse parlement binnen. Het tafereel deed denken aan de bestorming van het Amerikaanse Capitool, twee jaar eerder. Op alle drie de plekken richtten ze veel vernielingen aan. Ook riepen de bestormers op tot een militaire staatsgreep. Ze geloofden dat Lula door verkiezingsfraude gewonnen had, een bewering waar nooit bewijs voor gevonden is.

Lees ook: Na aanval op democratie jaagt Brazilië op gangmakers achter de rellen