In zijn laatste NOS Journaal straalde Gerrit Hiemstra als het weer dat hij voorspelde

ZAP Gerrit Hiemstra presenteerde zijn laatste weerbericht op een tv-avond die het Nederlandse streven naar duurzaamheid op zijn polderigst toonde. Aanpassingen willen we best overwegen, mits we er volstrekt niets van merken.

Gerrit Hiemstra tijdens zijn laatste weerbericht.
Gerrit Hiemstra tijdens zijn laatste weerbericht. Beeld NOS

Gerrit Hiemstra vond het prachtig. Op zijn laatste dag in het NOS Journaal mocht hij goddank mooi weer aankondigen. „Je zult op je laatste dag maar drie dagen regen moeten aankondigen,” gruwelde Hiemstra, „dat is natuurlijk niet fijn. Maar goed, vandaag was het dus prachtig, een prachtig begin van de dag.”

Achter hem verschenen zonnige taferelen uit Winterswijk. Dat zag er allemaal prachtig uit, vond Hiemstra, en in Westzaan was het niet anders geweest. „Sowieso was het in het hele land prachtig, zonnig weer.” De bijna-ex-weerman straalde er zelf helemaal van mee en wilde ook nog gauw laten zien hoe de zaken er intussen van bovenaf uitzagen. Even wordt het op zo’n moment spannend voor de kijker: er is natuurlijk altijd een risico dat dat hoge uitzicht niet prachtig is. „Prachtige satellietfoto”, oordeelde Hiemstra (de kijker zuchtte luid van opluchting), „met mooie wolkjes. En de zon, die scheen er lekker tussendoor.”

Een prachtiger laatste weerbericht had Hiemstra zich, ter afsluiting van bijna vijfentwintig jaar weermanschap, niet kunnen wensen. Toch doet dat zonovergoten weer hem niet enkel deugd. In zijn tijd bij de NOS zag hij het weer veranderen, stelde hij aan het eind van de aflevering nuchter vast. „En dat zal met de klimaatverandering nog verder veranderen.” Het is om die reden dat Hiemstra zich nu met een nieuw bedrijf actief wil gaan inzetten voor het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. Om niet langer alleen over klimaatverandering te praten, maar er ook iets aan te doen.

Er waren donderdagavond genoeg mensen te zien op tv die die wens met Hiemstra deelden, zo goed en zo kwaad als dat ging. Zo lieten Wijnand en Nienke in Ik vertrek (AVROTROS) twintig kuub CO2-vasthoudend hout vanuit Nederland naar Spanje rijden in een vrachtwagen, om een ecologisch vakantiepark te bouwen in Arenas de San Pedro. Daar moest gras worden gecombineerd met luxe. „Ik wil eigenlijk dat de mensen het idee hebben dat ze in een hotelkamer zijn,” legde Nienke uit, „maar dan in het groen.”

Voor het nieuwe kookprogramma Restaurant van de toekomst (KRO-NCRV) probeerden twee chef-koks ondertussen de beste future proof variant van het geliefde, maar niet al te duurzame gerecht nasi goreng op tafel te toveren. Daarvoor werden presentatoren Sosha Duysker en Anna Gimbrère uitgevlogen naar Senegal en Singapore, om respectievelijk een paar korrels lokale rijstvervanger en een hap kweekvlees te proeven. („Ik vind het wel echt naar kip smaken”, was Gimbrères eindconclusie. „Maar goed, ik heb al achttien jaar geen kip gegeten.”)

Steenbok

En bij Khalid & Sophie (BNNVARA) deelde eerder die avond ChristenUnie-lijsttrekker Mirjam Bikker al haar zorgen over de klimaatverandering, en over de vraag of die wellicht de toekomstdromen van haar kinderen in de weg zou zitten. „Ik heb een jongetje van zes dat zegt: ‘Ik wil een steenbok zien.’ Maar gaat die er later nog lopen?”, vroeg Bikker zich af. Ze vond het dan ook „krachtig” dat jongeren hun stem wilden laten horen voor het klimaat. Maar om dan de A12 te blokkeren? Nee, ludieke acties leken Bikker beter. „Kijk, ik ben niet zelf één van de mensen die zeggen: ‘Dan moet je maar de regels gaan overtreden.’”

Zo op een avond bij elkaar gezien hadden de pogingen tot duurzaamheid haast iets vertederends; iets hardnekkig ‘Nederland, Polderland’-achtigs. We onderhandelen. Aanpassingen willen we best overwegen, mits we er volstrekt niets van merken. Duurzaam op vakantie? Prima, maar geef me dan wel het idee dat ik in een hotelkamer verblijf. Future proof eten? Oké, maar alleen als het wel echt héél erg op nasi goreng lijkt. Klimaatprotesten? Al goed, maar doe het dan alsjeblíéft ergens waar ik het niet kan zien. Compromissen zullen we sluiten, tot het bittere eind.

Gelukkig is er sinds donderdagavond wel een quick fix voor eenieder die even hevig naar wat vertrouwde, zonnige luxe verlangt, zonder bij te willen dragen aan het nog verder laten oplopen van de temperatuur op deze planeet. Kijk dan gewoonweg dat laatste weerbericht van Gerrit Hiemstra nog eens terug. Het was, in één woord, prachtig.

Amber Wiznitzer vervangt deze vrijdag Rinskje Koelewijn.