Column | Een gekozen premier zou partijen versterken

Aylin Bilic

Het is bijna een natuurwet in de Nederlandse politiek: nieuwe partijen komen snel op, maar verdwijnen of marginaliseren doorgaans weer net zo snel. Voorbeelden zijn LPF, Bij1, Denk, FVD, BVNL en JA21. Geen goede vooruitzichten dus voor BBB en NSC (Nieuw Sociaal Contract), de partij van Pieter Omtzigt.

Bij de meeste partijen verloopt hun ondergang zo: er ontstaat gedoe rond nieuwe Kamerleden of het bestuur, wat leidt tot ruzies en afsplitsingen. Vervolgens is de kiezer er wel klaar mee. De enige nieuwe partij die wel al jarenlang overeind blijft is de PVV van Geert Wilders. Dat heeft veel te maken met het feit dat de PVV slechts één lid heeft: Geert Wilders. Zo weet hij intern gekrakeel goeddeels te voorkomen.

Wat misschien ook een rol speelt: Wilders was al jaren Tweede Kamerlid voor de VVD toen hij voor zichzelf begon. Dat voordeel heeft Omtzigt (ex-CDA) ook. Maar ook ervaren politici slagen er zelden in om een nieuwe partij van de grond te krijgen. Neem Joost Eerdmans. Zijn JA21 is in de peilingen leeggelopen door interne ruzies.

Zie als nieuwe politieke partij maar eens consistent te zijn met een compleet nieuw team dat je in een paar maanden optuigt en weet dat vertrouwen maar eens lange tijd vast te houden. Geen bedrijf haalt dubbele omzetten in een jaar met louter nieuwe mensen. Vind ze ook maar eens: dertig of veertig mensen die bereid zijn hun baan op te geven. Die zich willen inzetten voor een nieuwe politieke visie die nog concreet moet worden uitgewerkt, en die tegelijkertijd samen een compleet nieuwe organisatie uit de grond moeten stampen.

Naast al dat vers bloed van buitenaf zijn partijhoppers met politieke ervaring daarom vaak maar al te welkom bij nieuwe partijen. Iemand moet de anderen leren hoe het politieke bedrijf werkt. Bij die partijhoppers zitten soms politici met hersens en visie, zoals Nicki Pouw-Verweij (ex-JA21) die nu bij BBB zit. En soms zijn het politieke opportunisten.

Zijn we door het consequent instorten van nieuwe partijen dan voor altijd gekluisterd aan de bestaande politieke zuilen? Terwijl het door veranderingen in de samenleving, economie en in onze levensbeschouwing belangrijk is dat nieuwe politieke stromingen opkomen en een vaste plaats verwerven.

Een land waar een nieuwe politieke stroming zich wel in korte tijd blijvend een plaats heeft veroverd is Frankrijk. Emmanuel Macron won in 2017 de presidentsverkiezingen met zijn nieuwe partij En Marche, die hij een jaar eerder had opgericht. Waarom ging zijn partij niet aan intern politiek gekrakeel ten onder? Een ander politiek bestel is niet helemaal vergelijkbaar. Met als belangrijkste verschil: in Frankrijk wordt de president direct door het volk gekozen. De president benoemt daarna zelf zijn premier en ministers. Natuurlijk heeft ook een Franse president een goede organisatie nodig, maar de politieke macht ligt primair bij hem. Intern gekrakeel raakt de politiek leider in Frankrijk vermoedelijk minder.

Zou een direct gekozen minister-president in Nederland nieuwe partijen meer overlevingskans bieden? Ik vermoed van wel. Omtzigt en waarschijnlijk ook Van der Plas zouden bij zulke verkiezingen een serieuze kans maken. De verkiezingen zouden in dat geval primair om hen draaien in plaats van al die mensen die zij nu op hun lijst plaatsen.

Een gekozen premier zou niet alleen serieuze politieke nieuwkomers meer kans geven zich blijvend te vestigen. Ik denk dat het ook de kiezer meer het gevoel geeft dat zijn stem ertoe doet. Je kiest dan voor Caroline, of voor Pieter, in het vertrouwen dat zij capabele mensen naast zich als minister benoemen. Met de tientallen onbekende namen die nu op het stembiljet staan waarvan onbekend is of ze vertrouwen verdienen, heeft de kiezer begrijpelijkerwijs veel minder.

Aylin Bilic is headhunter en publicist.