Verre neef volgt Ali Bongo op: bloedeloze coup in Gabon blijkt vooral familiekwestie

Staatsgreep Gabon In tegenstelling tot recente machtsgrepen in West-Afrika, staan bij de coup in Gabon banden met Frankrijk niet centraal. In plaats daarvan gaat het om een familievete.

De inmiddels als interim-president van Gabon beëdigde Oligui Nguema (midden), destijds hoofd van de presidentiële garde, zit achter de toenmalige president Omar Bongo Ondimba (voorgrond rechts) tijdens de begrafenis van diens echtgenote Edith Lucie Bongo, in Libreville in maart 2009.
De inmiddels als interim-president van Gabon beëdigde Oligui Nguema (midden), destijds hoofd van de presidentiële garde, zit achter de toenmalige president Omar Bongo Ondimba (voorgrond rechts) tijdens de begrafenis van diens echtgenote Edith Lucie Bongo, in Libreville in maart 2009. Foto Wils Yanick Maniengui / AFP

De militaire staatsgreep in Gabon eind vorige maand heeft nog niet al zijn geheimen prijsgegeven, maar duidelijk is dat het om een onderonsje ging binnen de kliek van de dynastieke familie Bongo. De relaties met Frankrijk, dat bijna vierduizend soldaten in het land heeft gelegerd, zijn door de militaire ingreep niet geschaad. De nieuwe machthebber heet Oligui Nguema(48), een verre neef van Ali Bongo, de president die hij omver wierp.

Lees ook: Het ‘weg met Frankrijk!’ galmt door heel West-Afrika

De acht coups de afgelopen twee jaar in vooral Franstalige ex-koloniën, mondden alle uit in felle anti-Franse tirades en soms het vertrek van Franse soldaten. Parijs veroordeelde deze coups en ging op een ramkoers met de nieuwe machthebbers in Niger. Dat is niet het geval met Gabon. „We kunnen de situatie in Niger, waar soldaten een legitiem gekozen president hebben afgezet, niet gelijkstellen met die in Gabon, waar het motief dat door het leger naar voren wordt gebracht juist het niet naleven van de regels is. Omdat er twijfels bestaan over de oprechtheid van de verkiezingen in Gabon”, aldus de Franse minister van de Strijdkrachten, Sébastien Lecornu.

De afgezette president van Gabon Ali Bongo (links) en zijn vrouw Sylvia Bongo Ondimba tonen hun stemafschriften in de hoofdstad Libreville, tijdens de presidentsverkiezingen op 26 augustus.
Foto EPA

De bloedeloze ingreep van Oligui Nguema volgde vrijwel onmiddellijk op de uitslag van omstreden verkiezingen. Hij sloot direct het door Ali Bongo afgesloten internet weer aan, wat de afgezette president overigens de kans gaf een oproep „aan de wereld te doen om lawaai te maken”. Maar afkeurende reacties bleven uit, hoewel creatieve filmpjesmakers vervolgens Bongo, ooit zelf een funkmusicus, op internet belachelijk maakten door dansvideo’s te maken op zijn noodkreet. Enkele dagen later lieten de nieuwe machthebbers hem vrij. Wat vooral opviel in het filmpje van Ali Bongo is hoe fragiel de afgezette president is door een beroerte in 2018. Mogelijk is zijn ziekte de ware reden van de coup.

Villa’s in Frankrijk

De coup is een familieaangelegenheid. De inmiddels beëdigde president Oligui Nguema was hoofd van de Presidentiële Garde, een elite-eenheid die in Afrika vaker coups uitvoert, zoals in Niger. Hij komt uit dezelfde regio als de familie Bongo, vervulde hoge functies onder vader Bongo en diens zoon Ali. Hij deelde in de rijkdommen van de familie en zou villa’s in Frankrijk en Amerika bezitten. Door zijn rijkdom aan olie, mangaan en hout heeft Gabon een veel hoger bruto nationaal product dan menig ander Afrikaans land. Toch leeft een derde van de 2,5 miljoen Gabonezen onder de armoedegrens.

De grote rijkdom die de familie Bongo vergaarde, vooral onder vader Omar Bongo, leidde tot ruzies. Er ontstonden twee kampen: tussen de kliek rond Ali en die van zijn oudere zus Pascaline

Lees ook: Militaire coup maakt einde aan Bongo-dynastie in Gabon

De grote rijkdom die de familie Bongo vergaarde, vooral onder Omar Bongo (1967-2009), leidde tot ruzies. Er ontstonden twee kampen: tussen de kliek rond Ali en die van zijn oudere zus Pascaline. Zij was het lievelingskind van vader Bongo, was hoofd van energie en petroleumbedrijf Elf Gabon (nu Total) en minister van olie en mijnen. Ze viel op door haar weelderige levensstijl en voorliefde voor reizen per privéjet. Zo nodigde ze, volgens Le Monde, in 2008 Jermaine Jackson uit – een van de broers van Michael Jackson – naar Libreville in een zakenvliegtuig. Kosten van de reis: omgerekend 478.900 euro.

Noureddin Bongo, de oudste zoon van de afgezette Gabonese president Ali Bongo, in Libreville in december 2019.
Foto Steeve Jordan / AFP

Dollarbiljetten

Na de dood van zijn vader ging Ali Bongo zijn eigen gezin voortrekken, en in het bijzonder zijn echtgenote Sylvia en hun zoon Noureddin. Toen hij ook nog eens een deel van het familiebezit, zoals huizen in Frankrijk, aan de staat overdeed, leidde dit tot grote ergernis bij zus Pascaline. De arrestaties die na de coup volgden betreffen alle naaste medewerkers van Noureddin, die op de televisie werd getoond met dozen vol dollarbiljetten. Dat bracht oppositieleider Albert Ondo Ondimba tot het vermoeden dat de coup een paleisrevolutie is: „De ene Bongo is door de andere vervangen. Achter Oligui Nguema staat Pascaline Bongo.”

De premier van het nieuwe bewind komt van de oppositie, evenals de voorzitter van de Senaat. De parlementsvoorzitter diende jarenlang onder vader Bongo, evenals vele ministers in de overgangsregering.