Bestuur Partij voor de Dieren vertrekt, Ouwehand terug als kandidaat-lijsttrekker

Crisis Na een storm van kritiek stapt het bestuur van de Partij voor de Dieren op. Het draagt partijleider Esther Ouwehand alsnog voor als kandidaat-lijsttrekker.
Esther Ouwehand is door het opstappen van het bestuur terug als kandidaat-lijsttrekker.
Esther Ouwehand is door het opstappen van het bestuur terug als kandidaat-lijsttrekker. Foto Ramon van Flymen/ANP

Het partijbestuur van de Partij voor de Dieren (PvdD) heeft aangekondigd op te stappen. Dat besluit volgt te midden van een hectische periode waarin het beoogde lijsttrekkerschap van Esther Ouwehand door het bestuur werd teruggedraaid vanwege mogelijke integriteitsschendingen. Daarna barstte binnen de partij een storm van kritiek los op het bestuur. Woensdag heeft het partijbestuur besloten zelf te vertrekken en alsnog Ouwehand voor te dragen als kandidaat-lijsttrekker.

Lees ook: ‘#TeamEsther’ van de Partij voor de Dieren graaft zich in

Een groep van zo’n 180 lokale politici, fractiemedewerkers en andere partijleden hekelde dinsdag nog de gang van zaken rond Ouwehand. Het is nog niet bekend wat de meldingen over haar exact inhouden. De critici eisten dat het bestuur daarom zou opstappen. Dat zullen de bestuursleden donderdagmiddag ook doen, zo schrijven ze in een brief. Er zal een interim-bestuur komen en naar verwachting zullen de leden stemmen voor het lijsttrekkerschap van Ouwehand.

Mocht Ouwehand opnieuw worden gekozen als lijsttrekker, dan lijkt ze de machtsstrijd binnen haar partij in elk geval voorlopig te hebben gewonnen. De afgelopen dagen kreeg de huidige fractievoorzitter veel steunbetuigingen vanuit verschillende geledingen van de PvdD. Het vertrekkend partijbestuur draagt haar nu weliswaar alsnog voor als kandidaat-partijleider, maar vindt Ouwehand „niet geschikt” om het lijsttrekkerschap „met de verantwoordelijkheden die daarbij komen” in te vullen.

Onderzoek

Ook stellen de vertrekkende bestuursleden dat het „niet integer” is om Ouwehand voor te dragen vanwege „de kennis” die ze hebben. Ze doelen daarmee op de signalen van mogelijke integriteitsschendingen. Daarnaar is een onderzoek ingesteld, maar hoe het verdere verloop daarvan zal zijn, is onduidelijk. In de brief gaat het vertrekkend bestuur daar niet op in. Mogelijk zal het nieuw gekozen bestuur zich daarmee bezighouden.

Aanvankelijk wilde het bestuur donderdag zelf een nieuwe lijsttrekker presenteren. Het is niet bekend wie het bestuur op het oog had, maar door de waarschijnlijke rentree van Ouwehand wordt daar vanaf gezien. Ouwehand zelf heeft de afgelopen dagen nauwelijks gereageerd op de perikelen rondom haar. Dat zal ze waarschijnlijk woensdag doen, als ze te gast is in het interviewprogramma College Tour. De uitzending daarvan is zondag te zien.