Venetië vraagt vanaf volgend jaar entreegeld op drukste dagen

Toerisme Om massatoerisme te beteugelen gaat Venetië vanaf volgend jaar 5 euro vragen van toeristen die op piekdagen naar de oude stad willen komen. In eerste instantie gaat het om twintig à dertig dagen.
Inwoners van de regio Veneto hoeven niet te betalen om Venetië in te komen.
Inwoners van de regio Veneto hoeven niet te betalen om Venetië in te komen. Foto Michael Duva / Getty Images

Wie op piekdagen het oude centrum van Venetië wil bekijken, moet vanaf volgend jaar een kaartje kopen. De gemeenteraad van de stad heeft dinsdag een plan goedgekeurd dat het mogelijk maakt toegangsprijzen te heffen voor toeristen. Doel is volgens burgemeester Luigi Brugnaro om „de stad te beschermen tegen het massatoerisme dat de stad op sommige dagen onleefbaar maakt”.

Kaartjes kosten in eerste instantie 5 euro. Toeristen moeten van tevoren online reserveren en betalen. Het is nog niet bekend in welke periode van het jaar dat verplicht zal zijn, en voor welke eilanden het kaartje nodig is. Inwoners van Veneto, de regio van Venetië, moeten ook reserveren maar hoeven niet te betalen. Volgend jaar gaat het nog om een experimentele fase waarbij twintig tot dertig dagen een „zwarte stempel” krijgen.

Volgens de Italiaanse krant Corriere del Veneto debatteerde de gemeenteraad zes uur lang in een „gespannen en nerveuze sfeer” over het plan. Tussendoor klonk het geschreeuw van tientallen Venetianen die tegen de heffing protesteerden. „Het ticket zal ons niet redden”, stond op hun spandoek. „Wij willen huizen, werk en lage huren.”

Lees ook De toerisme-industrie in Venetië loopt tegen haar grenzen aan