Een harde liefde in verenigd Duitsland

Recensie Film

Drama In voormalig Oost-Duitsland valt de negentienjarige Maria voor een veel oudere man. Hij vertegenwoordigt voor haar de DDR, in dit voorspelbare Duitse drama.

Maria (Marlene Burow) weet zich moeilijk een plek te geven in de nieuwe wereld van het Duitsland van na de val van de Muur, in ‘Irgendwann werden wir uns alles erzählen’.
Maria (Marlene Burow) weet zich moeilijk een plek te geven in de nieuwe wereld van het Duitsland van na de val van de Muur, in ‘Irgendwann werden wir uns alles erzählen’.

De setting is interessanter dan het hoofdverhaal, in Irgendwann werden wir uns alles erzählen. Als een maaltijd waarbij het bedje van sla smakelijker is dan de zalm die erop ligt. Het is 1990, voormalig Oost-Duitsland. De muur is net gevallen. En de ‘D-mark’ verenigt oost en west in een monetaire unie. Voor velen in Oost-Duitsland gaat het te snel. Fabrieken vallen om, kunnen niet concurreren. De nieuwe munt maakt alles duurder. Mensen trekken weg: naar een betere toekomst in het westen. Maria is negentien en woont bij haar vriend Johannes en diens familie. Maar terwijl hij in de ban raakt van de technologische en sociale verlokkingen van het westen, weet zij zich moeilijk een plek te geven in de nieuwe wereld. Zij had een rol, vroeger, ze ging naar een kamp voor jonge ‘pioniers’ – de toekomst van de DDR. Die Wiedervereinigung bracht ellende, haar moeder verloor haar baan.

https://www.youtube.com/watch?v=BxHqFNpPpx4 Lees ook een interview met regisseur Emily Atef: ‘Mijn hoofdpersoon maakt zich los van wat de samenleving voorschrijft’

Misschien is het daarom dat Maria valt voor de veel oudere Henner. Want hij is verknipt en gevouwen door de DDR. Hij kán niet veranderen. Er ontstaat een saaie, voorspelbare, en ietwat nare verhouding. Waarin hij haar hardhandig neukt (een ander woord is helaas niet van toepassing) en haar wegduwt, verwachtend dat ze wel weer terugkomt. Een vrij onmiskenbare metafoor voor de DDR. Het is voor de kijker vrij raadselachtig waarom Maria in de eerste plaats op zo’n dwingende, oudere, aanranderige man valt. Tja, haar vader verliet haar moeder voor een twintiger, zal dat het zijn? De film presenteert de relatie als iets heel diepgaands. Maar veel meer dan het hierboven beschrevene omvat het niet. Alle trauma’s die ze prijsgeven en poëzie die ze elkaar voorlezen verandert daar weinig aan. Daarnaast wordt Maria wel erg veel geseksualiseerd. Als ze dan al kleren aan heeft, draagt ze vaak een strak zomerjurkje. Is dat in 2023 stigmatiserend of juist bevrijdend? Ongemakkelijk is het in ieder geval.

Irgendwann is een zondagmiddagdrama. Perfect voor als het regent, je niet te veel wilt, en het filmhuis open is. De voorspelbaarheid, Duitse geschiedenis en plattelandsgezichten kijken dan prettig. Maar je hoeft er niet voor naar een andere stad te rijden.