Column | Podiumkunst voor de Dieren, met happy end

Gemma Venhuizen

‘Integriteitsschending”, mompelde ik zondagnacht, toen de zoveelste mug me wakker beet. Drie bulten op mijn linkerarm, één in mijn nek, twee op mijn onderrug. Jarenlang had ik partij voor de muggen gekozen – ze nooit doodgeslagen, elk exemplaar netjes gevangen en buitengezet, maar tot een stilzwijgend pact kwam het niet. „Gij zult niet begeren uws naasten bloed” bleek voor de mug een stap te ver.

Onrustig woelend van de jeuk overdacht ik de recente bloeddorst binnen de PvdD. Na de roerige beginjaren, waarin schrijver Maarten ’t Hart het aan de stok kreeg met toenmalig partijleider Marianne Thieme omdat zij zich had bekeerd tot de zevendedagsadventisten, leek de rust de laatste jaren weergekeerd. Stijgende zetelaantallen, bijna 25.000 leden. Maar nu richtte het partijbestuur de pijlen op Esther Ouwehand, en vice versa. Dramatische plotwending, net voor de verkiezingen.

De PvdD-soap deed denken aan een interview met kunstenaar Anne Hofstra, vorige week in NRC. Op het Fringefestival speelt zij de voorstelling Kip, voor een publiek van mensen én pluimvee: „Of ze iets mooi of lelijk vinden of dat het ze niks kan schelen, is supermoeilijk te onderscheiden. Maar er is een kans dat ze waarderen wat ik doe.” Podiumkunst voor de Dieren.

‘Gij zult niet begeren uws naasten bloed’ bleek voor de mug een stap te ver

Daags na de doorwaakte nacht las ik dat Ian Wilmut was overleden, de wetenschapper die Dolly het schaap kloonde. Tijdens zijn leven werd hij, net als Ouwehand nu, van integriteitsschending beticht. Door zijn vroegere collega, Keith Campbell, die vond dat Wilmut met alle eer was gaan strijken rond Dolly’s geboorte, maar ook door ethici die verkondigden dat klonen een gevaar vormt voor de genetische integriteit van een organisme. Met dna mag in hun optiek niet geëxperimenteerd worden.

Anderen namen het voor Wilmut op. In de natuur is het immers zo gek nog niet om twee individuen met hetzelfde dna te hebben. Het komt voor bij eeneiige tweelingen, maar ook bij ‘natuurlijke klonen’: dieren of planten die uit één ouder zijn ontstaan door ongeslachtelijke voortplanting, en precies hetzelfde genetisch materiaal hebben als die ouder. Zelfs de bananen die je in de supermarkt koopt zijn klonen van één variëteit, of ze nu een stickertje van Chiquita hebben of van Dole.

‘Integriteitsschending’ is in die zin een lastig te duiden begrip, zeker als er onduidelijkheid heerst over welke waarden er precies geschonden zijn. Voorlopig lijkt het erop dat het PvdD-bestuur met de vage beschuldigingen aan het kortste eind trekt, en het eigen wantrouwen als een boemerang terugkrijgt. Maar als de chaos voortduurt tot 22 november, is de kans groot dat óók de dieren de dupe worden. De theatervoorstelling van Hofstra kent een happy end, maar of dat ook voor de PvdD-tragedie geldt?

Vanuit kippenoptiek houdt het gekrakeel vermoedelijk het midden tussen een spannende thriller en absurdistisch drama.

Gemma Venhuizen is biologieredacteur bij NRC en schrijft elke woensdag een column op deze plek.