Sjinkie Knegt kan beter zijn brood laten staan, zegt de biohacker die leentjebuur doet bij de wetenschap

ZAP In The Biohack Project (KRO-NCRV) leren deelnemers „alles uit hun lichaam leren halen wat erin zit”.

Voormalig roeier en biohacker Govert Viergever leert vijf BN’ers hoe ze hun lichaam en geest de baas kunnen worden. Beeld KRO-NCRV
Voormalig roeier en biohacker Govert Viergever leert vijf BN’ers hoe ze hun lichaam en geest de baas kunnen worden.

Beeld KRO-NCRV

Door schade en schande heb ik ondervonden dat je een mijnenveld betreedt zodra je iets beweert over voeding in combinatie met (on)wetenschappelijke gezondheidsclaims. Ik noem een paar dwarsstraten: zuivel verzuurt het lichaam, eieren zijn de menstruatie van een kip en ‘als je gemiddeld eet, voel je je ook gemiddeld’. Niet mijn ideeën, maar aannames die online-diëtisten met hun honderdduizenden volgers delen.

Waaks begon ik dus maandag aan de eerste aflevering van The Biohack Project. Oud-olympisch roeier en ‘biohacker’ Govert Viergever zal daarin vijf BN’ers leren hoe ze „hun lichaam en geest de baas kunnen worden”. Ze laten zich levend begraven, lopen over een 100 meter hoge loopplank die uit een wolkenkrabber steekt, slaan met blote handen bakstenen in tweeën. Als ze de blootstelling aan „extreme stress” goed doorstaan, ervaren ze daarna juist minder stress en meer focus. Met Viergevers „tools en technieken” zullen ze „alles uit hun lichaam leren halen wat erin zit”.

Het idee van het lichaam als machientje dat je kunt optimaliseren door aan de juiste knoppen te draaien is allesbehalve nieuw. Ik kom nooit verder dan goed slapen, gezonde voeding, voldoende beweging, maar dat is dus echt te simpel gedacht. De biohacker doet leentjebuur bij de wetenschap, en past de kennis daarvan toe ook als er (nog) niks is aangetoond of bewezen. Wetenschapsjournalist Adriaan ter Braack, bekend onder zijn online-pseudoniem Sjamadriaan op X en Instagram, beschuldigde KRO-NCRV er al van „pseudo-wetenschap” een podium te geven. Biohacking, schrijft hij, is een „hippe rebranding van alternatieve geneeskunde”.

De nieuwe serie ‘The Biohack Project’ misleidt het publiek, schrijft Bernard Leenstra.

Zachte taal

Monic Hendrickx, actrice, hoopt dat ze na The biohack project „lekker in haar vel zit”, en „meer geniet van het moment zelf”. Défano Holwijn, mediamaker, doet mee voor „persoonlijke groei” en om „een betere versie” van zichzelf te worden. Aan zachte taal geen gebrek. Het is een kwestie van „bewust bezig zijn met jezelf”, „de aandacht bij het eigen proces” houden en het brein „in het hier en nu”.

Maar er zijn ook ‘harde’ cijfers, want voor een biohacker is meten weten. De ontlasting, urine en het bloed van de kandidaten wordt onderzocht, en het DNA wordt gecheckt op „zeer specifieke, relevante waarden”. Daar komt uitrollen dat shorttrack-schaatser Sjinkie Knegt de vier boterhammen die hij altijd tussen de middag eet, beter kan laten staan. Brood, zegt Govert Viergever, heeft een negatieve impact op z’n systeem. Balen voor Sjinkie, want hij „leeft op brood.” Uit het DNA van Lize Korpershoek, ook mediamaker, blijkt dat haar lichaam slecht cafeïne afbreekt. Défano Holwijn wordt geadviseerd magnesium te slikken om de prikkels in zijn brein te dempen en Monic Hendrickx zou haar adrenaline-aanmaak kunnen reduceren door koud te douchen.

Ik hoorde ook een paar disclaimers. Viergever zegt dat iedereen met medische klachten naar de dokter moet, en hij herhaalt nadrukkelijk dat biohacking geen exacte wetenschap is en dat er nog geen wetenschappelijke consensus is over de gebruikte methodes. Dat is niet de indruk die ik kreeg toen ik rondsnuffelde op de site van zijn bedrijf Human Upgrade. Daar kan ik ook onderzoek laten doen naar mijn microbioom, epigenetica en neutotransmitters. Als ik een voorbeeld download van zo’n uitgebreid DNA-onderzoek lees ik over het ADM1gen dat duidt op een verlaagde enzymactiviteit, over oxidatieve stress en over voeding die valt aan te passen aan mijn genen. Hé, en daar staat gewoon: „Biohacking is wetenschap”. Even kijken wie er naast de ex-roeier nog meer werkt bij het bedrijf. Een oud-tophockeyer, een neurofysioloog, een natuurgeneeskundig specialist. Geen dokters. Ik hoor in de verte een bommetje afgaan.