Wetenschapper Ian Wilmut, bekend als kloner van Dolly het schaap, op 79-jarige leeftijd overleden

1944-2023 Embryoloog Wilmut slaagde er met zijn team in 1996 in een schaap te klonen uit de uiercel van een donor-ooi. De eerste kloon van het eerste zoogdier ooit leidde tot hevige ethische discussies.
Ian Wilmut noemde Dolly „het vriendelijke gezicht van de wetenschap".
Ian Wilmut noemde Dolly „het vriendelijke gezicht van de wetenschap”. Foto Michael Probst/AP Photo

De Schotse wetenschapper Ian Wilmut, die bekendheid verwierf met het klonen van Dolly het schaap, is op 79-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de Universiteit van Edinburgh, waaraan Wilmut verbonden was, maandag bekendgemaakt. In 2018 werd Parkinson gediagnosticeerd bij Wilmut. Na de diagnose werkte hij aan de ontwikkeling van therapieën die de ziekte, waarbij hersencellen langzaam afsterven, moesten vertragen.

Embryoloog Wilmut verwierf in februari 1997 samen met zijn collega, celbioloog Keith Campbell, wereldfaam toen ze in het wetenschappelijke tijdschrift Nature bekendmaakten dat ze erin waren geslaagd een schaap te klonen uit de uiercel van een ander volwassen schaap, een donor-ooi. De geslaagde kloon was maandenlang geheimgehouden. Dolly was het eerste zoogdier in de wereld dat gekloond werd, wat leidde tot heftige ethische discussies in de wetenschappelijke wereld en daarbuiten.

Dolly was in 1996 het eerste gekloonde zoogdier. Foto John Chadwick/AP Photo

Wilmut en zijn collega’s borduurden voort op het werk van de Britse ontwikkelingsbioloog John Gurdon, die er eind jaren vijftig al in slaagde kikkervisjes te klonen. Naar de buitenwereld was Wilmut het gezicht bij de kloon Dolly. Campbells bijdrage aan de techniek achter het klonen van Dolly was echter essentieel. Wilmut erkende die bijdrage van Campbell later, maar toch was Campbell gedesillusioneerd dat Wilmut en niet hij de erkenning voor Dolly kreeg. Hij ging voor het bedrijf PPL Genetics werken, waar hij als eerste ter wereld varkens kloonde. Campbell overleed in 2012.

Dolly, die aanvankelijk de naam ’6LL3’ kreeg en later vernoemd werd naar zangeres Dolly Parton, overleed in 2003 op zesjarige leeftijd na een longinfectie. Sindsdien staat ze tentoongesteld in het National Museum of Scotland in Edinburgh. Als verklaring voor de naam van het schaap vertelde Wilmut destijds op een persconferentie dat „er geen imposantere set met borstklieren bestaat dan die van Dolly Parton”. Wilmut noemde haar na haar overlijden „het vriendelijke gezicht van de wetenschap”.