N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
Erfenis dictatuur De Chileense strijdkrachten blijven weigeren om hun rol bij de coup en de dictatuur van generaal Augusto Pinochet te erkennen. Die houding bemoeilijkt de waarheidsvinding, waar nabestaanden van vermisten naar smachten.
Een halve eeuw na de coup die Chili vanaf 11 september 1973 ruim zestien jaar lang met een rechtse militaire dictatuur zou opzadelen, blijven de misdaden uit die periode het land achtervolgen. Nadat het Hooggerechtshof eind jaren negentig een omstreden amnestiewet vernietigde, konden enkele van de grootste criminelen worden vastgezet en nog steeds worden oud-militairen vervolgd en veroordeeld. Van verzoening is echter nooit sprake geweest.
De blijvende maatschappelijke verdeeldheid wordt dezer dagen blootgelegd bij de herdenkingen én vieringen van de staatsgreep. Maar ze laait ook op andere momenten op. Vorige maand nog toen zes ex-officieren, allemaal in de tachtig, veroordeeld werden voor de moord op Victor Jara. De folkzanger werd in de dagen na de staatsgreep opgepakt, gemarteld en vermoord en geldt als een van de bekendste slachtoffers van het regime.
De afloop van het proces tegen zijn moordenaars bood echter weinig gerechtigdheid. Twee van de zes veroordeelden sloegen op de vlucht en zijn tot op heden niet opgepakt. Een derde besloot een einde aan zijn leven te maken om niet naar de gevangenis te hoeven. Zijn begrafenis werd opgeluisterd met een bezoek van de commandant der strijdkrachten in Chili.
Lees ook: Pinochet wordt steeds populairder in Chili: ‘Dit land had een militaire ingreep nodig’
Het illustreerde hoe de strijdkrachten hun rol bij de coup en in de dictatuur blijven weigeren te erkennen. Tot woede van nabestaanden van slachtoffers uit de dictatuur hanteren de militairen een geheimhoudingsplicht over wie wanneer en waar welke misdaden heeft gepleegd.
Gevangenis met tennisbaan
Een ander twistpunt is Punta Peuco, de speciale gevangenis die is ingericht om de belangrijkste misdadigers uit de dictatuur op te sluiten. Anders dan in de reguliere overvolle, slechte gevangenissen in Chili hebben de gedetineerden hier de beschikking over televisies, een tennisbaan, luxe sofa’s en barbecues. Terwijl links de ‘genocidas’ wil overbrengen naar gewone gevangenissen, bepleit de ultra-conservatieve Republikeinse Partij juist een pardon en hun vrijlating.
Ondertussen staat één van de vliegtuigen waarmee het presidentiële paleis in de vroege ochtend van 11 september werd gebombardeerd, tentoongesteld op een belangrijke luchtmachtbasis. Een helikopter waarmee het leger beruchte ‘dodenvluchten’ uitvoerde, is verkocht aan het VK, waar hij in een paintballpark in de bossen van Sussex staat.
De houding van de strijdkrachten bemoeilijkt de waarheidsvinding, waar nabestaanden van vermisten naar smachten. De linkse regering van president Gabriel Boric lanceerde dit jaar een nieuw plan om het lot van de ruim 1.100 ‘verdwenenen’ te achterhalen. Het doorploegen van documenten, het analyseren van data, zoekacties: de staat is verantwoordelijk en moet de waarheid boven water halen, kondigde Boric aan.
In Amerikaanse archieven hopen linkse Chilenen nog veel antwoorden te vinden
Waarheidsvinding is niet mogelijk zonder de VS. Onlangs maakten die twee presidential daily briefings openbaar, waaruit bleek dat toenmalig president Richard Nixon en diens buitenlandminister Henry Kissinger op de hoogte waren van de coupdreiging. Een bevestiging van wat archiefstukken in handen van het National Security Archive al langer aantoonden: Kissinger, Nixon en de CIA waren vanaf de verkiezing van Salvador Allende in 1970 bezig het land te destabiliseren. Socialistische parlementariërs hebben de Amerikaanse ambassadeur in Chili onlangs het verzoek gedaan om Washington alle stukken over Chili uit de periode van 1970 tot 1994 openbaar te laten maken.
Een halve eeuw wachten op gerechtigdheid heeft veel nabestaanden sceptisch gemaakt. Zolang de strijdkrachten en de VS niet meewerken, zullen veel vragen onbeantwoord blijven: bijvoorbeeld hoe de CIA de gevreesde inlichtingendienst van Pinochet heeft getraind. En een nieuwe, rechtse regering kan Boric’ plan van tafel vegen. Volgens de president blijft ‘Nunca más’ (‘Nooit meer’) een les voor de toekomst, maar over het verleden wordt Chili het niet meer eens.
- Okt. 1970
- Socialist Salvador Allende wint nipt de presidentsverkiezingen, zonder absolute meerderheid. Het Congres wijst hem aan als president, op voorwaarde dat hij de democratie en vrijemarkteconomie behoudt. Zijn regering van sociaal-democraten, socialisten en communisten wordt van begin af aan tegengewerkt door rechts. Ook de Verenigde Staten, die in de Koude Oorlog overal communistisch gevaar ontwaren, saboteren heimelijk de Chileense economie.
- 11 sept. 1973
- Na een mislukte putsch in juni 1973 treedt generaal Augusto Pinochet aan als nieuwe legerleider. Op 11 september doet hij een couppoging. De luchtmacht bombardeert het Moneda-paleis en radiostations, als Allende in de vroege ochtend een laatste radiorede geeft: „Op dit historisch ogenblik zal ik mijn trouw aan het volk met mijn leven betalen.” Volgens de officiële lezing pleegt hij zelfmoord met een kalasjnikov die hij van de Cubaanse leider Fidel Castro kreeg.
- 1973-1990
- Pinochet installeert een militair bewind. Hij voert een neoliberale grondwet in en laat politieke tegenstanders ‘verdwijnen’, onder meer door ze vanuit vliegtuigen in zee te werpen. Hij onderhoudt goede banden met de Amerikaanse president Reagan en de Britse premier Thatcher, maar zwicht uiteindelijk voor internationale druk en organiseert een referendum over terugkeer naar de democratie. In 1989 stemmen Chilenen ruim vóór en in 1990 komt er weer een burgerregering.
- 1998-2006
- Pinochet heeft bij zijn vertrek immuniteit geregeld voor zichzelf en andere militairen. In 1998 wordt hij in Londen aangehouden op verzoek van de Spaanse onderzoeksrechter Baltasar Garzón, die de martelingen onder zijn bewind vervolgt binnen het concept van ‘universele jurisdictie’. Londen weigert uitlevering en na 1,5 jaar keert Pinochet terug in Chili. Daar pakt de politiek stapsgewijs zijn immuniteit af. Hij sterft in 2006 zonder terecht te hebben gestaan.
- 2019
- In Chili breekt najaar 2019 protest uit over de prijs van metrokaartjes. De betogingen verbreden zich, óók door het harde politie-ingrijpen, tot een volksprotest tegen de neoliberale grondwet van Pinochet. Deze wordt voor verantwoordelijk gehouden voor de grote inkomensongelijkheid en onbetaalbare sociale voorzieningen. De rechtse regering belooft dat de Chilenen een constitutionele assemblee mogen kiezen, die een nieuwe grondwet zal gaan schrijven.
- 2022-23
- Eind 2021 worden de presidentsverkiezingen gewonnen door de linkse Gabriel Boric, een jonge voormalig studentenleider die naam maakte tijdens de protestgolf van 2019. De meest linkse president sinds Allende weet het land echter niet achter de inmiddels herschreven, zeer progressieve conceptgrondwet te krijgen. Bij een referendum wordt deze september 2022 met 62 procent van de stemmen ruim afgewezen.
Tijdlijn