Sterke steun voor status quo weinig verrassende uitkomst regionale verkiezingen Rusland

Sterke steun voor status quo weinig verrassende uitkomst regionale verkiezingen Rusland

Sterke steun voor de status quo. Dat is de weinig verrassende uitkomst van lokale verkiezingen in 85 Russische regio’s, inclusief illegaal geannexeerde Oekraïense gebieden waar het Kremlin nog niet eens volledige militaire controle heeft. De verkiezingen vonden afgelopen weekend plaats in repressieve context: in de illegaal ingelijfde regio’s zelfs onder direct militair toezicht. Regeringspartij Verenigd Rusland en door het Kremlin gesteunde partijen kwamen er sterk uit, melden internationale persbureaus maandag.

De verkiezingen draaiden vooral om de poppetjes: gouverneurs, burgemeesters en lokale bestuurders. Een nieuwe politieke wind in Rusland is echter nooit een optie geweest. Onafhankelijke media zijn gesloten, serieuze oppositiekandidaten kaltgestellt. De Communisitische Partij, één van de serieuze oppositiepartijen, was van deelname uitgesloten. Verkiezingswaakhond Golos, als „buitenlands agent” bestempeld, sprak eerder van de „saaiste en minst inhoudelijke” verkiezingen in de moderne Russische geschiedenis.

De kandidaat van Verenigd Rusland kreeg in elke provincie waarin de regeringspartij meedeed de meeste stemmen. Verenigd Rusland-kandidaat Sergej Sobjanin is herkozen voor een derde termijn als burgemeester van Moskou. Volgens het Kremlin zijn de uitslagen het bewijs dat Poetin verreweg de populairste politicus is van Rusland. Volgens Valeri Fadejev van de presidentiële adviesraad voor de mensenrechten zijn de verkiezingen in Rusland „volledig legitiem” en is er geen enkele reden voor twijfel, aldus het Russische persbureau Tass.

Lees ook: Stemmen lijkt zinloos in Rusland, maar de oppositie vraagt burgers om toch te gaan

Onder toeziend ook van de Russische president Vladimir Poetin brengt een vrouw samen met een kind haar stem uit. Foto Alexander Ermochenko/Reuters