A12-blokkade van Extinction Rebellion begonnen, veel mensen op de been

Klimaatprotest Extinction Rebellion heeft aangegeven elke dag terug te willen keren naar de A12, tot de overheid een eind maakt aan fossiele subsidies.
Activisten van klimaatbeweging Extinction Rebellion blokkeren sinds het middaguur de Utrechtsebaan op de A12 in Den Haag.
Activisten van klimaatbeweging Extinction Rebellion blokkeren sinds het middaguur de Utrechtsebaan op de A12 in Den Haag. Beeld Phil Nijhuis/ANP

Aanhangers van Extinction Rebellion zijn, zoals verwacht, begonnen met het blokkeren van de Utrechtsebaan op de A12 in Den Haag. Dat melden aanwezigen zaterdag aan NRC. Een deel van de demonstranten liep net voor het middaguur de A12 op, opgewacht door de politie. Tegenover Den Haag Centraal vindt een steundemonstratie plaats waar volgens persbureau ANP honderden mensen aan meedoen. De ANWB meldt dat de A12 volledig is afgesloten in verband met het protest.

Extinction Rebellion kondigde de actie eerder al aan. De klimaatbeweging wil de A12 „permanent” bezetten. Dat betekent dat aanhangers van plan zijn elke dag om 12.00 uur terug te keren naar de A12. Extinction Rebellion zegt door te willen gaan met de blokkades tot de overheid een eind maakt aan ‘fossiele subsidies’, maatregelen die het gebruik van fossiele brandstoffen stimuleren.

De gemeente Den Haag heeft de aanwezige demonstranten op de A12 opgeroepen om naar het steunprotest te gaan. Dat protest is toegestaan; de blokkade van de Utrechtsebaan is door de gemeente verboden. De politie geeft aan dat reizigers die van of naar Den Haag reizen rekening moeten houden met oponthoud.

Lees ook: Extinction Rebellion blokkeert niet langer alleen snelwegen, maar voert ook een traditionele lobby