Directeur Likeminds op non-actief na meldingen grensoverschrijdend gedrag

Theaterhuis Eerder schreef NRC over langdurig grensoverschrijdend gedrag van de algemeen directeur van het theaterhuis. Afgelopen jaren stapten meerdere medewerkers om die reden op.
Bij theaterproductiehuis Likeminds bleek sprake van langdurig grensoverschrijdend gedrag door de algemeen directeur.
Bij theaterproductiehuis Likeminds bleek sprake van langdurig grensoverschrijdend gedrag door de algemeen directeur. Foto Hedyatullah Amid/ANP

De algemeen directeur van theaterproductiehuis Likeminds is vrijdag op non-actief gesteld, naar aanleiding van langdurig grensoverschrijdend gedrag bij de instelling waar NRC een dag eerder over schreef. Dat meldt Likeminds vrijdag in een persbericht. Ook treedt de voorzitter van de raad van toezicht terug, wat al eerder besloten was.

Het theaterhuis had al eerder twee interne meldingen ontvangen, waarna Likeminds besloot een extern onderzoeksbureau in te schakelen. Dat keek naar de bedrijfscultuur bij de cultuurinstelling. „Uit het artikel in NRC blijkt dat er toch meer ingrepen nodig zijn dan waar op basis van de aanbevelingen van het rapport aanleiding toe gaven”, aldus Likeminds.

Lees ook: Langdurig grensoverschrijdend gedrag en gesjoemel bij geprezen theaterhuis Likeminds

‘Dominant en seksistisch gedrag’

De afgelopen jaren stapten veel medewerkers van Likeminds op vanwege het „dominante, seksistische” gedrag van de directeur. Hij zou door de jaren heen verhoudingen hebben gehad met meerdere personeelsleden en anderen ongevraagd hebben betast. Voor het artikel sprak NRC met zestien huidige en voormalige medewerkers van Likeminds, dat bekendstaat als plek voor jonge theatermakers om zich te ontwikkelen.

Hoewel de instelling jaarlijks zo’n 1,4 miljoen euro subsidie ontvangt, klaagden oud-personeelsleden erover zwaar onderbetaald te worden. De financiële verslaglegging van Likeminds vertoonde grote gebreken.

„We zijn zeer aangeslagen door het feit dat een dergelijk aantal (oud-)medewerkers en betrokkenen van Likeminds deze ervaringen heeft gehad en betreuren het dat dit, en de omvang hiervan, niet eerder door ons is gesignaleerd”, schrijft de culturele instelling. „We zullen alles in het werk stellen om het geschade vertrouwen bij (oud-)medewerkers, publiek en onze subsidiënten, te herstellen.” Het theaterproductiehuis zegt hier de komende periode mee aan de slag te gaan en roept huidige en voormalige medewerkers op zich te melden bij Likeminds.