Spaanse bondsvoorzitter Luis Rubiales vervolgd voor aanranding

Ongewilde kus Speelster Jennifer Hermoso had eerder deze week in een officiële klacht aangegeven dat de kus die Rubiales haar gaf na de gewonnen WK-finale „zonder haar toestemming” was.
Voorzitter Luis Rubiales van de Spanse voetbalbond.
Voorzitter Luis Rubiales van de Spanse voetbalbond. Foto Juan Medina/Reuters

Voorzitter Luis Rubiales van de Spaanse voetbalbond is aangeklaagd voor de kus die hij international Jennifer Hermoso op de mond gaf na de gewonnen WK-finale tegen Engeland op 20 augustus, melden internationale persbureaus. Het Spaanse Openbaar Ministerie beschuldigt hem van aanranding. Eerder deze week diende Hermoso daar een officiële klacht over in. Bij een veroordeling kan Rubiales een tot vier jaar celstraf krijgen of een boete.

Lees ook: Ongevraagde kus van voetbalbaas zorgt voor opschudding in Spanje: ‘We zouden de vrouwen moeten vieren. Dit is triest’

Aanklager Marta Durantez Gil beschrijft in de aanklacht hoe Rubiales Hermoso na de WK-finale op de mond kust „zonder haar toestemming” en daarbij haar hoofd met beide handen vasthoudt. Rubiales houdt vol dat er sprake was van „een spontane wederzijdse kus” en weigert gehoor te geven aan de breed klinkende oproep om af te treden.

Hermoso gaf deze week in een verklaring tegenover het Spaanse parket aan dat zij en haar familieleden door Rubiales en zijn „professionele omgeving” onder druk waren gezet om te zeggen dat ze had ingestemd met de kus. Het OM klaagt de bondsvoorzitter daarom ook aan voor „het uitoefenen van dwang”.

Het incident heeft tot veel protest geleid in Spanje en daarbuiten. Rubiales werd al tijdelijk geschorst door wereldvoetbalbond FIFA. De Spaanse voetbalbond verdedigde Rubiales in eerste instantie nog, maar bood vervolgens toch excuses aan. Aangezien de WK-finale in Australië werd gespeeld heeft aanklager Durantez bij de Australische autoriteiten geïnformeerd of de kus daar als seksuele misdaad wordt beschouwd.