Eerste Freddie Mercury-veiling loopt uit op een spektakel

Veiling De eerste van zes veilingen met de inboedel van rockzanger Freddie Mercury was donderdagavond en overtrof alle verwachtingen.

De kroon en schoudermantel die Freddie Mercury droeg bij de laatste Queen-tournee in 1986 bracht 740.000 euro op.
De kroon en schoudermantel die Freddie Mercury droeg bij de laatste Queen-tournee in 1986 bracht 740.000 euro op. Foto Kirsty Wigglesworth

Zijn afgetrapte Adidas-gympen: 148.000 euro. Zijn tuindeur vol graffiti van fans: 480.000 euro. Zijn handgeschreven eerste opzet van de liedtekst voor ‘Bohemian Rhapsody’, de grootste Britse pophit van de afgelopen vijftig jaar: 1,6 miljoen euro.

De eerste van zes veilingen met de inboedel van Queen-frontman Freddie Mercury heeft donderdagavond bij Sotheby’s in Londen de verwachtingen overtroffen. De 59 kavels in de avondveiling, die plaatsvond op de warmste Britse dag van 2023, brachten omgerekend in totaal 14,2 miljoen euro op. Ruim het dubbele van wat het veilinghuis had voorspeld als opbrengst voor de 1.500 kavels van alle zes veilingen, waarvan de laatste woensdag plaatsvindt. Een bewijs dus van zowel de blijvende allure van de 32 jaar geleden overleden zanger van Queen, als van de kracht van een bekende herkomst op de hedendaagse kunstmarkt.

Sotheby’s had de veilingen enorm gehypet. De kijkdagen in Londen, met hoogtepunten uit het aanbod, trokken in een maand tijd 140.000 bezoekers. De veilingzaal zat donderdagavond bomvol.

De tuindeur van Freddie Mercury vol graffiti van fans. Opbrengst: 480.000 euro, dertig maal de verwachte opbrengst. Foto Sotheby’s

Persoonlijke objecten

De biedingsstrijd voor het eerste kavel, de tuindeur van Garden Lodge, het 28 kamers tellende victoriaanse huis van Mercury in Kensington in West-Londen, duurde liefst 25 minuten. Sotheby’s had gerekend op een opbrengst van zo’n 30.000 euro. De koper, een onbekende telefonische bieder, had er bijna een half miljoen voor over.

Om de meer persoonlijke objecten van Mercury, handgeschreven songteksten, kledingstukken en sieraden, werd het hardst gevochten. De kroon en schoudermantel die hij droeg bij de laatste Queen-tournee in 1986 verwisselde voor 740.000 euro van eigenaar, het tienvoudige van de verwachte opbrengst. De in de zaal aanwezige koper sprong juichend op na zijn winnende bod.

De songtekst van ‘Bohemian Rhapsody’: 1,6 miljoen euro, ruim boven de richtprijs. Foto Sotheby’s

Een Wurlitzer jukebox uit de keuken van de zanger deed bijna een half miljoen, de vleugel waarop hij een paar van de grootste Queen-hits componeerde, bracht 2 miljoen op.

Aan het eind van de veiling, waarvan de opbrengst bestemd is voor goede doelen, klonk de Queen-hit ‘We Will Rock You’, waarbij medewerkers van het veilinghuis met hun handen tegen hun bureau bonkten. De in de veilingzaal aanwezige verslaggever van The Art Newspaper dacht daar het volgende bij: „Een overwinning voor Sotheby’s misschien, én voor een groot aantal van Freddie Mercury’s meest welvarende fans. Voor de rest van ons: een herinnering aan de aantrekkingskracht van een icoon, en een aanleiding om na te denken wat voor vervolg zo’n veilinghuisspektakel zou kunnen krijgen.”

Lees ook: Van schoenen tot piano: collectie van Queen-zanger Freddie Mercury naar de veiling