Opinie | Het verlof van nieuwe ouders betekent de institutionalisering van de deeltijdprinses

Rolpatronen Moeders krijgen meer verlof dan vaders. Daar begint de genderongelijkheid op de werkvloer al, betoogt .
Foto Harold Versteeg / ANP / Hollandse Hoogte

Ik ben een trotse nieuwe moeder. Je ziet ze vast wel eens lopen, met kinderwagen of, momenteel hip, een draagzak of -doek met de nieuwste aanwinst dicht tegen de borst. De kans is groter dat je een nieuwe moeder in het wild ziet dan een vader. Ik heb namelijk op basis van de wet recht op zestien weken volledig betaald verlof.

In aanloop naar de bevalling krijg ik de ruimte om mezelf lichamelijk en geestelijk voor te bereiden op het moederschap. Nu onze dochter er is, leren we elkaar elke dag beter kennen. Wanneer ze haar hoofd herhaaldelijk tegen mijn sleutelbeen klapt, weet ik inmiddels wanneer het tijd is om te troosten of om te voeden. Ik denk te herkennen wanneer getrappel voortkomt uit vrolijkheid of uit frustratie en ik heb geleerd haar zacht heen en weer te wiegen als zelfstandig slapen geen optie is.

Dit volledig betaalde verlof is geen vanzelfsprekendheid. Zo hebben moeders met een eigen onderneming in het Caribische deel van Nederland momenteel geen recht op dergelijk betaald verlof. Mijn partner – een trotse nieuwe vader – heeft sinds 2019 op basis van de Wet Invoering Extra Geboorteverlof recht op vijf dagen betaald ‘geboorteverlof voor partners’.

Achterhaald beeld

Daarnaast is het sinds 2020 mogelijk om vijf werkweken aanvullend geboorteverlof op te nemen tegen 70 procent van je salaris. Vanaf vorig jaar augustus is dit gedeeltelijk betaalde verlof voor ouders uitgebreid naar een extra negen weken. Hij heeft geluk dat hij in loondienst is. Als zzp’er gaat deze vlieger van ‘extra’ verlof namelijk niet op. Er zijn nog geen cijfers beschikbaar na 2020, maar het zal financieel niet voor alle ouders haalbaar zijn om gebruik te maken van deze niet volledig betaalde regeling als zij al daarvoor in aanmerking komen.

Dit is geen pleidooi om moeders niet of minder te laten zorgen voor hun kinderen

Deze toebedeelde rol in het begin van de verzorging van het kind legt de basis voor het achterhaalde beeld van de vrouw als natuurlijke verzorger (een zeer slecht betaalde baan) en van de vrouw als ‘deeltijdprinses’. Laat duidelijk zijn: dit is geen pleidooi om moeders niet of minder te laten zorgen voor hun kinderen of dat een moeder minimaal een 40-urige betaalde werkweek moet draaien om serieus genomen te worden als feminist. Het verzorgen zou vanaf het begin gelijkelijk moeten kunnen worden verdeeld en gelijkelijk moeten worden doorbetaald om te voorkomen dat de rol als verzorger geen keuze is en vrouwen in die automatische verdeling – zoals vaker gebeurt – het onderspit delven.

Lees ook: Traditionele opvattingen zitten het inkomen van moeders in de weg

Vrouwen verdienen volgens het Centraal Bureau voor de statistiek nog altijd minder dan hun mannelijke evenknie, in 2021 zo’n 13 procent welteverstaan. Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt daarnaast dat wanneer vrouwen die een kind krijgen minder gaan werken, dit voor de rest van hun loopbaan blijven doen. Nu het verlof omtrent de geboorte werktuigelijk vrijwel volledig voor de moeder is gereserveerd wordt daar de basis gelegd voor het achterhaalde beeld dat de moeder – met het aangeboren ‘moederinstinct’ – de aangewezen persoon is om te zorgen.

Door ouders de keuze te geven dit volledig betaalde verlof onderling te verdelen voorkom je een dergelijke automatische rol voor de moeder als verzorger. Hierin zou mogelijk een minimaal aantal weken gereserveerd moeten blijven voor lichamelijk herstel na de bevalling maar partners zouden onderling moeten kunnen organiseren hoe ze de zorg voor hun kind(eren) verder verdelen.

Hoeksteen

Daar hebben ze de overheid niet voor nodig. Dit is overigens niet heel vooruitstrevend. In Noorwegen is het bijvoorbeeld mogelijk om negentien weken volledig betaald (!) onderling te verdelen, nog los van de vijftien weken die iedere ouder krijgt.

Het is inmiddels bijna clichématig om naar Scandinavië te verwijzen in dit kader. Echter, zolang moeder de vrouw in Nederland institutioneel wordt geacht vanaf het allereerste begin het gezin als hoeksteen van de samenleving te dragen, valt er nog een wereld te winnen. Een overheid die af wil van een deeltijdcultuur zal deze keuzevrijheid in het volledig betaald verlof moeten verankeren in de wet. Alleen zo kan het zijn van ‘deeltijdprinses’ een oprechte vrije keuze inhouden in plaats van een opgelegde rol die in stand wordt gehouden door achterhaald beleid.

Praat mee over dit onderwerp en stuur een brief!

Wilt u reageren op een artikel? Stuur via dit formulier een brief (maximaal 250 woorden) naar de opinieredactie van NRC.

Als uw brief gepubliceerd wordt, dan nemen we per e-mail contact met u op. Anonieme brieven en brieven die aan verschillende media zijn gestuurd, plaatsen wij niet. De opinieredactie kan uit uw brief citeren in de zaterdagrubriek ‘Inbox van de redactie’.