Papier- en verpakkingsreuzen fuseren tot ‘Smurfit Westrock’, met een Nederlandse link

Fusieplannen Twee giganten in de verpakkingsindustrie willen fuseren: WestRock (VS) en Smurfit Kappa, een Iers bedrijf met Nederlands tintje.

Op het fabrieksterrein van Smurfit Kappa in Roermond liggen stapels balen oud papier.
Op het fabrieksterrein van Smurfit Kappa in Roermond liggen stapels balen oud papier. Foto George Mollering/ANP

Het Amerikaanse verpakkingsbedrijf WestRock wil samengaan met Smurfit Kappa, de grootste Europese leverancier van papier en verpakkingsmateriaal. Samen zouden de ondernemingen een omzet van 34 miljard dollar (31,8 miljard euro) hebben. Donderdag maakten de twee beursgenoteerde bedrijven bekend dat ze verregaande gesprekken voeren.

Smurfit WestRock, zoals de nieuwe overkoepelende holding moet gaan heten, heeft een link met Nederland: in 2005 nam de Brits-Ierse ondernemer Tony Smurfit het papierbedrijf Kappa (een afkorting van de woorden kartonproductie en papier) Packaging over.

In 2018 kocht Smurfit Kappa ook de Renkumse papierfabriek Parenco. In Nederland telt het bedrijf ongeveer twintig vestigingen die dozen en verpakkingen maken, van fruitbakje tot bulkkarton.

Smurfit Kappa is inmiddels een Europese verpakkingsreus met 48.000 medewerkers, die actief is in 35 landen. In het afgelopen halfjaar viel de omzet scherp terug, na een piek tijdens de coronapandemie. De verpakkingsindustrie kreeg in de coronacrisis te maken met een tekort aan papier. Er was zoveel vraag naar verpakkingsmateriaal voor online bestellingen dat de papierprijzen meer dan verdubbelden.

WestRock telt 58.0000 medewerkers en driehonderd productielocaties. De fusie moet de bedrijven jaarlijks 400 miljoen dollar aan kosten besparen, met naar verwachting 235 miljoen aan eenmalige kosten om de fusie tot stand te brengen. De nieuwe combinatie heeft straks 67 papiermolens (die vezels mengen en verwerken tot karton of papier) en 100.000 medewerkers.

Strenge recycle-eisen

Met elkaar zijn de bedrijven beter in staat om te investeren in de vernieuwingen die nodig zijn voor de EU-duurzaamheidseisen. De EU werkt aan nieuwe wetgeving om de verpakkingsindustrie meer materiaal te laten hergebruiken. Volgens cijfers van de EU gooide elke EU-burger in 2020 gemiddeld 177 kilo per jaar aan verpakkingsmateriaal weg, waarvan veertig procent aan papier en karton en twintig procent aan plastic. De hoeveelheid verpakkingsmateriaal groeide mede dankzij de populariteit van online winkelen.

Op dit moment wordt 70 procent van het papier in de EU ingezameld. In 2030 moet dat 85 procent zijn. Volgens brancheorganisatie CEPI komt de helft van de papiervezels uit oud papier. Nieuwe vezels toevoegen is sowieso nodig, want papiervezels kunnen 5 tot 7 keer gebruikt worden.

Beleggers in de VS reageerden positief op de plannen: de koers van WestRock steeg aanvankelijk met ruim 5 procent. In Europa verloor Smurfit Kappa 2 procent van zijn koers. De overname moet nog wel worden goedgekeurd door de aandeelhouders en mededingingsautoriteiten.