RIVM waarschuwt voor slechte luchtkwaliteit door zomersmog in Zuid- en Midden-Nederland

Luchtkwaliteit Mensen die gevoelig zijn voor smog worden geadviseerd komende dagen binnen te blijven en lichamelijke inspanning te beperken. Dit advies geldt vooral in de namiddag en vroege avond, wanneer de luchtvervuiling het grootst is.
Vooral vrijdag en zaterdag is de luchtkwaliteit waarschijnlijk slecht.
Vooral vrijdag en zaterdag is de luchtkwaliteit waarschijnlijk slecht. Foto Sem van der Wal/ANP

In Zuid- en Midden-Nederland kan donderdag tot en met zaterdag smog door ozon ontstaan, waardoor de luchtkwaliteit slecht wordt. Daarvoor waarschuwt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) woensdag. Met name vrijdag en zaterdag is de luchtkwaliteit waarschijnlijk slecht.

Het RIVM adviseert mensen die gevoelig zijn voor smog om – vooral in de namiddag en vroege avond, wanneer de luchtvervuiling het grootst is – binnen te blijven en lichamelijke inspanning te beperken. Smog door ozon kan leiden tot luchtwegklachten zoals hoesten, kortademigheid, verergering van astmaklachten en afname van de longfunctie, aldus het RIVM. Ook de ogen, neus en keel kunnen geïrriteerd raken. Met name kinderen, ouderen en mensen met luchtwegaandoeningen kunnen gevoelig zijn voor smog.

Smog door ozon ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen en komt met name voor als er weinig wind staat. Onder invloed van het zonlicht worden de vervuilende stoffen omgezet in ozon, oftewel zomersmog. Dit gebeurt vooral in het voorjaar en in de zomer. Komende week lopen de temperaturen op tot zo’n dertig graden.