Gemeente Amstelveen beslist volgende week over voortbestaan Cobra Museum

Cobra Museum Het Cobra Museum heeft sinds 2003 slechts twee jaren zonder verlies gedraaid. Komende woensdag stemt de Amstelveense gemeenteraad over het voorstel om de subsidie aan het museum stop te zetten.

Zonder extra steun gaat het Cobra Museum in Amstelveen naar alle waarschijnlijkheid failliet.
Zonder extra steun gaat het Cobra Museum in Amstelveen naar alle waarschijnlijkheid failliet. Foto Nick den Engelsman

De gemeenteraad van Amstelveen beslist aanstaande woensdag over het lot van het noodlijdende Cobra Museum. Dan zal de raad stemmen over het voorstel van het stadsbestuur om de subsidie aan het museum stop te zetten. Dat bleek woensdagavond op een ingelast ‘raadsgesprek’.

In de vergadering pleitte een handvol kunstliefhebbers voor het openhouden van het museum. De bekendste inspreker was acteur en schilder Jeroen Krabbé, die volgend jaar ter gelegenheid van zijn 80ste verjaardag in het museum een expositie heeft gepland. In een videoboodschap noemde Krabbé het Cobra Museum „het hart van Amstelveen”. Zijn noodkreet: „Als je dat weghaalt, wat gebeurt er dan in die tochtige hoek? Wordt het een tapijthal?”

Museumdirecteur Stefan van Raay en bestuursvoorzitter Jerry Straub namen ook het woord. Van Raay beloofde de raad binnen een paar dagen een brief met toekomstplannen. In de vergadering liet hij weten te willen nadenken over een meer bescheiden opzet van het museum met minder grote exposities, minder internationale contacten en meer nadruk op de lokale bevolking. Straub herhaalde wat het museum eerder deze week al had verklaard, namelijk dat het „structureel ondergesubsidieerd” is.

Lees ook: Tegenvaller voor noodlijdend Cobra Museum: gemeente Amstelveen wil niet garant staan

Uitstel

Diverse raadsleden, onder meer van GroenLinks, de SP en 50+ willen de beslissing over het stopzetten van de gemeentelijke subsidie uitstellen, zodat het museum meer tijd heeft om met voorstellen te komen voor het oplossen van de financiële problemen. Op dit moment ontvangt het museum 1,2 miljoen per jaar van de gemeente. Zonder die steun gaat het museum naar alle waarschijnlijkheid failliet.

Wethouder Herbert Raat (VVD, Kunst en cultuur) zei in de vergadering geen vertrouwen meer te hebben in de veranderingsgezindheid van het museum. Uit onderzoek in opdracht van de gemeente blijkt dat het in 1995 opgerichte Cobra Museum sinds 2003 slechts twee jaren zonder verlies heeft gedraaid. En al sinds 2018 dringt de gemeente aan op oplossingen voor de exploitatietekorten. Zonder zichtbare resultaten: vorig jaar maakte het museum 3,5 ton verlies, dit jaar naar verwachting 7 ton.

Na de toezegging van directeur Van Raay om na te denken over een nieuwe koers zei de cultuurwethouder toch „hoopvoller” te zijn dat het museum bereid is „de bakens te verzetten”. Vooralsnog staat de stemming over het staken van de subsidie nog voor woensdag op de agenda.

Het museum begon woensdag een online petitie om het museum open te houden. Die was donderdagmorgen 2.200 keer getekend.