Italiaans rechts paait controversiële legergeneraal die homo’s ‘niet normaal’ vindt

Roberto Vannacci Homo’s zijn „niet normaal” en een zwarte huid „niet typisch Italiaans”, schrijft generaal Roberto Vannacci in een boek dat in Italië razendsnel een bestseller werd. Terwijl links hem verguist, overweegt de rechtse Lega hem juist voor een plek op de Europese kieslijst.

De Italiaanse vicepremier Matteo Salvini van de radicaal-rechtse Lega probeert de controversiële generaal Roberto Vannacci het hof te maken.
De Italiaanse vicepremier Matteo Salvini van de radicaal-rechtse Lega probeert de controversiële generaal Roberto Vannacci het hof te maken. Foto Roberto Monaldo/LaPresse/Shutterstock

Tot enkele weken geleden was generaal Roberto Vannacci (54) ook in Italië zelf nog onbekend, maar dat veranderde radicaal toen het hoofd van het Militaire Geografische Instituut in Florence op 10 augustus in eigen beheer via de website van Amazon een boek publiceerde. In die pennenvrucht, genaamd Il mondo al contrario (De wereld op z’n kop) rekent de legergeneraal onder meer af met homoseksuelen – „Jullie zijn niet normaal, geef het nou gewoon eens toe!” – migranten, feministen en mensen met een donkere huidskleur.

Zoals Paola Egonu, een Italiaanse volleybalster uit het nationale team, die omdat ze zwart is, Vannacci niet meteen met de Italiaanse „etniciteit” associeert. „Heeft ze alle recht om in de Italiaanse nationale ploeg te spelen? Absoluut!” zei Vannacci erover in een interview. „Al wat ik zeg, is dat sinds acht- of negenduizend jaar het stereotype beeld van een Italiaan dat is van iemand met een blanke huid.” Italiaanse krantenkolommen staan sinds de online publicatie vol met Vannacci’s woorden, onder meer over migranten die naar Italië zouden komen „uit keuze, en niet uit noodzaak”, of over steden die ingepalmd zouden worden door „rijke singles”, terwijl er voor arbeiders en gezinnen geen plek meer zou zijn.

Burgerrechtenbewegingen en de linkse oppositie reageerden geschokt op de onverdraagzame uitspraken van een vertegenwoordiger van de Italiaanse republiek, bovendien in uniform. En de Italiaanse regering en legertop zaten erg in hun maag met het ophefmakende boek, dat ook het leger in een slecht daglicht dreigde te stellen. Minister van Defensie Guido Crosetto, een medeoprichter van premier Meloni’s partij Broeders van Italië, kondigde een disciplinair onderzoek aan, en de generale staf van het leger heeft Vannacci inmiddels verwijderd als hoofd van het geografisch instituut.

Stemmenkanon

Maar niet iedereen bij Broeders van Italië staat even kritisch tegenover de opvattingen van de generaal. In Italië, een land waar steeds minder boeken worden gelezen en verkocht, is Vannacci’s pamflet immers in een mum van tijd een gigantische bestseller geworden. Sinds midden augustus is De wereld op z’n kop al meer dan honderdduizend keer verkocht. En dat maakt van Vannacci dus mogelijk ook een stemmenkanon.

Lees ook Vrouwen en lhbt’ers in Italië vrezen voor ‘orbánisering’ als radicaal-rechts aan de macht komt

Parlementslid Giovanni Donzelli, hoofd organisatie bij Broeders van Italië, vroeg sarcastisch of de linkerzijde nu ook nog een boekenverbranding wil, of de generaal publiek moet worden gestenigd: „Het gezin verdedigen is geen homofobie, het staat zo in onze grondwet.” En volgens Vittorio Sgarbi, kunstcriticus en polemiserend opiniemaker, werd Vannacci de voorbije weken „vernederd door de dictatuur van de minderheid”. De opvattingen van de generaal, aldus Sgarbi, stemmen overeen met die van „veel kiezers van centrumrechts én van de Kerk”.

Het extreemrechtse Forza Nuova bood Vannacci al een plek op de lijst voor tussentijdse verkiezingen, om de plek van wijlen Berlusconi in te vullen in het parlement, een aanbod dat de generaal die „voorlopig gewoon een soldaat wil blijven” heeft geweigerd. Maar ook de Lega van de radicaal-rechtse vicepremier Matteo Salvini, maakt Vannacci het hof. De twee voerden volgens de Lega recent een zeer hartelijk telefoongesprek. Afwachten of de generaal straks opduikt op de Lega-lijst voor de Europese verkiezingen.