Kroongetuige in Marengo-proces Nabil B. heeft weer juridische bijstand, advocaat Onno de Jong meldt zich opnieuw

Marengo-proces De Jong legde afgelopen maart de verdediging van Nabil B. naast zich neer. De advocaat licht niet toe waarom hij heeft besloten opnieuw de advocaat van B. te worden.
De Jong stond Nabil B. eerder bij met advocaat Peter Schouten.
De Jong stond Nabil B. eerder bij met advocaat Peter Schouten. Foto Robin Utrecht/ANP

Nabil B., de kroongetuige in het omvangrijke liquidatieproces Marengo, heeft opnieuw juridische bijstand. Advocaat Onno de Jong, die afgelopen maart samen met Peter Schouten de verdediging om onduidelijke redenen naast zich neerlegde, heeft zich opnieuw gemeld. Dat bevestigt De Jong aan NRC na berichtgeving van persbureau ANP. De advocaat wil niet toelichten waarom hij heeft besloten opnieuw de advocaat van B. te worden.

In het Marengo-proces staat hoofdverdachte Ridouan Taghi terecht. Hij wordt verdacht van onder meer zes moorden en vier pogingen daartoe. Het OM eiste tegen hem en meerdere medeverdachten levenslange gevangenisstraffen. Tegen Nabil B. is tien jaar geëist, omdat hij zich bij justitie meldde en belastend over meerdere verdachten verklaarde. Het proces kwam in een stroomversnelling toen hij zich bij justitie meldde en is momenteel in de afrondende fase. Nabil B. mag op 22 september in de zwaarbeveiligde rechtbank De Bunker in Amsterdam nog een keer iets tegen de rechters zeggen. De Jong zal daarbij aanwezig zijn. Het moment is twee keer eerder uitgesteld.

Lees ook: Drie moorden rondom de kroongetuige hangen als een donkere wolk boven het Marengo-proces

De broer van Nabil B. werd kort nadat B. zich had gemeld als kroongetuige doodgeschoten. Derk Wiersum, in eerste instantie de advocaat van B., werd in 2019 doodgeschoten. In 2021 volgde de moord op vertrouwenspersoon Peter R. de Vries. De laatste twee moorden zijn officieel geen onderdeel van het Marengo-proces, maar worden wel als onderdeel daarvan gezien.