‘Het is het hele jaar door Sinterklaas voor mij, ook in de zomer’

Reportage

Sinterklaasfilm Lucio Messercola en Ruud Jahae werken deze zomer aan de 7e editie van De Grote Sinterklaasfilm. „Ik slaap pas weer goed na 6 december.”
Regisseur Lucio Messercola (l) en sound editor Ruud Jahae in het post-productiebedijf Cinemeta in Amsterdam
Regisseur Lucio Messercola (l) en sound editor Ruud Jahae in het post-productiebedijf Cinemeta in Amsterdam Foto Simon Lenskens
Zomerzweet

Op een vroege zondagochtend in juli staan de buurtkinderen al aan te bellen bij de deur van regisseur Lucio Messercola (33) in het Zuid-Hollandse dorp Hoogmade. De kinderen vragen of hij hun tekeningen kan doorgeven aan Sinterklaas. Onverwacht misschien – zo midden in de zomer – maar voor Messercola is het gebruikelijk. Hij werkt aan de zevende film in zijn serie De Grote Sinterklaasfilm – de kinderen weten dat hij Sinterklaas een beetje kent, „het is een „ons-kent-ons-cultuur in het dorp”.

Messercolla heeft daarnaast „altijd zo’n vijftig kilo pepernoten” in de schuur, „daarvoor is ook altijd belangstelling.” Na de officiële intocht van de goedheiligman half november neemt de aandacht voor Messercola als ‘vriend van Sinterklaas’ alleen nog maar toe. „Ik doe dan de luxaflex vaak dicht, anders staan er soms wel drie kinderen per dag aan mijn deur. Misschien moet ik een aparte Sinterklaasbrievenbus installeren.”

Als producent maakte Messercola al op 23-jarige leeftijd de televisieserie Het imperium (2013). Later volgde de dramaserie La Famiglia (2016). Voor Videoland begon hij in 2017 met de jaarlijkse Grote Sinterklaasfilms. Die werden zo succesvol, dat de overstap naar bioscoofilms gemaakt kon worden. Hij maakt nu ieder jaar een nieuwe film, met een aantal vaste personages maar telkens met een ander verhaal. Vaak spelen bekende Nederlanders een rol: in de komende editie spelen bijvoorbeeld Eva Jinek, Hans Klok en Royce de Vries. De films trekken een groot publiek: vorig jaar werd De Grote Sinterklaasfilm: Gespuis in de speelgoedkluis de best bezochte kinderfilm van 2022, met 259.000 bezoekers.

Moe van Sinterklaas wordt Messercola nooit – „Anders maak je niet ieder jaar een nieuwe Sinterklaasfilm” – wel is Messercola blij als het 6 december is geweest. „Rond het Sinterklaasfeest wordt de aandacht wel heel veel, dat zijn hectische weken. Ik slaap pas weer goed na 6 december, dan heb ik de definitieve bezoekersaantallen binnengekregen.”

Waarom is juist het Sinterklaasfeest zo belangrijk voor hem? „Als Sinterklaas door de straten loopt, kijken niet alleen de kinderen vol verwondering, maar worden ook de volwassenen even teruggeworpen naar hun kindertijd”, aldus de regisseur. Hij ziet het feest als een verbindende factor.

Donkere ruimte

In deze zomermaanden werkt de regisseur samen met audio engineer Ruud Jahae (56) lange dagen aan de nabewerking van De Grote Sinterklaasfilm en de Strijd om Pakjesavond. Dat nabewerken van opnames die eind juni geschoten zijn, gebeurt in een donkere ruimte in het gebouw van post-productiebedrijf Cinemeta, in Amsterdam.

Buiten regent het en er is uitzicht op grijze flats op een industrieel terrein, een groot contrast met de kleurrijke beelden op het beeldscherm. Daarop verschijnt Sinterklaas met staf, het Grote Boek en de Pieten. Door de speakers schalt het geluid van de trailer. Messercola verontschuldigt zich: „Dit is nog niet het goede geluid, het is nog wat kaal en er moeten tussengeluiden worden toegevoegd.”

Sarah Robben, actrice in De Grote Sinterklaasfilm
Foto’s Simon Lenskens

Er is een overweldigende hoeveelheid aan knoppen met lichtjes en kluwens aan draden waar Jahae druk mee in de weer is. „Het is een gewone bioscoopmengtafel, hoor”, zegt hij. „Dan even een leveltje hier en een dingetje daar”, mompelt hij. Hetzelfde Sinterklaasliedje uit de trailer wordt zes keer achter elkaar afgespeeld.

Jahae doet dit werk al 25 jaar en voorzag vele kinderfilms van Nederlandstalig geluid, zoals in Finding Nemo, Teletubbies, Sesamstraat en Shrek. Hij begrijpt de doelgroep goed: „Je moet aanvoelen hoe kinderen kunnen reageren. Als een Piet bijvoorbeeld valt en daarna uit beeld is, moet je het geluid van een snurk of iets dergelijks laten horen. Anders kunnen ze denken dat er iets mis is.”

Kleurcorrectie

Het tempo ligt hoog in de montageruimte, de trailer voor de zevende De grote Sinterklaasfilm moet vandaag nog af. Die trailer is van groot belang, zegt regisseur Messercola: „Sterker nog, het is het eerste wat in mijn hoofd ontstaat. In de trailer komen namelijk alle essentiële elementen van de film samen.” De tweede week van september moet vervolgens de hele film klaar zijn, voor de bioscooprelease op 4 oktober.

Zodra de film op 6 december uit de bioscoop is verdwenen begint Messercola met het creatieve proces voor de volgende Grote Sinterklaasfilm, net als altijd. „Dan werk ik in een paar maanden het script uit, meestal tot februari.” In de tussentijd heeft hij nog andere projecten, maar die spelen meer op de achtergrond. „Deze film moeten we maken met weinig budget, ik krijg geen subsidie van het Filmfonds. Nadat ik het verhaal heb gemaakt ga ik daarom op zoek naar sponsors, daar gaat veel tijd in zitten.” Om de film te financieren zijn in de film producten te zien van merken die de film sponsoren.

‘Krekels hoor je wel als Sint in Spanje is, maar niet in Nederland. Die zijn er niet in de herfst’

Vervolgens kunnen in de zomer de opnames beginnen, gevolgd door enkele maanden van postproductie. „Het is het hele jaar door Sinterklaas voor mij, ook in de zomer”. Tijdens de hittegolf in Nederland van afgelopen juni werd de film in drie weken opgenomen. „Op Paleis Soestdijk, zonder airconditioning.” Hoe voorkomen ze dat het zomerseizoen doorschemert in de film? „De film wordt in oktober uitgebracht, wanneer er nog bladeren aan de bomen zitten, vergelijkbaar met de zomer. Wat betreft de natuurlijke omgeving zal er niet veel verschil zijn. Zelfs als de zon schijnt, kan het dan nog steeds aanvoelen als een zomerdag”, zegt Messercola.

Met name in de nabewerking worden aanpassingen gedaan die horen bij de seizoenen. „Met kleurcorrectie geven we bijvoorbeeld een iets meer oranje gloed aan de bomen. Het is niet zoveel werk. Met één druk op de knop kunnen we de film al aanzienlijk ‘koeler’ maken. Het zonlicht moet hier en daar gedempt en zo bootsen we de herfst na.” Voor het geluid doet Jahae iets soortgelijks, waarbij aanpassingen gemakkelijker zijn: „Krekels hoor je wel als Sint in Spanje is, maar niet in Nederland. Die zijn er niet in de herfst.”

Zweetdruppels wegwerken

Jahae klikt razendsnel op zijn apparatuur, bijna te snel om met het blote oog te volgen. Messercola: „Wat een magic, hè.” Het is duidelijk dat de twee mannen vaker samen een film hebben gemaakt: hun samenwerking verloopt naadloos. „Ja, dit komt…” „Zomaar uit de lucht vallen.” „Precies.”

De beelden van de onhandige Martien Meiland als kasteelheer zorgen voor een lach. Het is een lange dag, met veel zitten. Jahae zegt dat hij regelmatig sport om toch wat beweging te krijgen. „In de trein naar huis zet ik bewust geen koptelefoon op. Gewoon even luisteren naar natuurlijke geluiden.”

Kijk, zegt Messercola terwijl hij naar het scherm wijst, „hier zie je een acteur zweten. Die zweetdruppels kan ik wegwerken. Anders zou het opvallen hoe warm het is.” De hitte in juni vergrootte het risico op transpireren. „Dat is minder geloofwaardig in de herfst.”

„Pas als de nabewerking is voltooid en de trailer is afgerond ga ik er even tussenuit. Maar zelfs tijdens mijn vakantie kan ik de film niet helemaal loslaten en blijf ik grappen bedenken voor alle personages”, zegt Messercola. „Ik ben al aan het broeden op een idee voor de volgende film.”

De Grote Sinterklaasfilm en de Strijd om Pakjesavond is vanaf 4 oktober te zien in de bioscoop. Met Hans Klok, Eva Jinek, Martien Meiland, Janny van der Heijden, Royce de Vries en Robert Ten Brink.