Zomer 2023 heetste ooit gemeten

Klimaatverandering Eerder bleek juli 2023 al de heetste maand die ooit is gemeten, Augustus neemt nu de nummer twee-positie in. VN-chef António Guterres maant om haast te maken met ambitieus klimaatbeleid.
In Groenland hebben gletsjers het zwaar te verduren door de stijgende temperaturen.
In Groenland hebben gletsjers het zwaar te verduren door de stijgende temperaturen. Foto Olivier Morin / AFP

De zomer van 2023 was de warmste die ooit is gemeten, zo stelt de Copernicus Climate Change Service van de Europese Unie woensdag. Het was „met grote afstand” de heetste augustus die in de geschiedenis gemeten werd. Alleen de maand ervoor, juli 2023, overtrof augustus als wereldwijd heetste maand.

Het jaar 2023 ligt tot nu toe op schema om het op een na warmste jaar uit de geschiedenis van de metingen te worden. Alleen 2016 komt daar nog bovenuit, dat jaar dreef een krachtige El Niño het kwik de hoogte in. Afgelopen augustus was 1,5 graad warmer dan de pre-industriële temperaturen. Het in 2015 gesloten Parijsakkoord streeft ernaar de mondiale temperatuurstijging onder de 2 graden te houden – en het liefst onder de 1,5 graad.

Copernicus had meer verontrustend nieuws. „De mondiale temperaturen van het zeeoppervlak zijn voor de derde opeenvolgende maand ongeëvenaard gestegen [tot gemiddeld 20,98 graden Celsius] en het zee-ijs bij Antarctica heeft juist een recordlaagte bereikt voor deze tijd van het jaar”, aldus de EU-dienst. De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) gebruikt gegevens van Copernicus en van vijf andere datasets voor haar klimaatrapporten.

‘Klimaathel’

„Het ineenstorten van het klimaat is begonnen”, zo reageerde secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres op de nieuwste metingen. „Leiders moeten nu de druk opvoeren voor klimaatoplossingen. We kunnen de ergste klimaatchaos nu nog afwenden – en we hebben geen moment te verliezen.” Eerder waarschuwde de VN-baas al voor een op handen zijnde „klimaathel”.

Het WMO schat de kans dat het warmste jaar ooit in de komende vijf jaar gemeten wordt op 98 procent. Vorige maand kampten meerdere landen met recordtemperaturen. Diverse Amerikaanse staten kregen te maken met hittegolven en in Italië en Frankrijk werd het heter dan 40 graden. In Zuid-Korea moest een groot scoutingevenement worden opgebroken vanwege de hitte.