‘Er is een kans dat kippen mijn kippentheater waarderen’

Anne Hofstra: ‘Een belangrijke stap was de kippen serieus te nemen.’

Anne Hofstra: ‘Een belangrijke stap was de kippen serieus te nemen.’

Foto Willem Velthoven/Mediamatic Amsterdam

Interview

Anne Hofstra Theatermaker

Anne Hofstra gooide haar leven om om ‘Kip’ te maken, een theatervoorstelling voor kippen. ‘Mijn vraag was: kunnen kippen zich verwonderen en vinden ze kunst mooi?’

Anne Hofstra maakt theater voor kippen. Met nadruk voor, dus niet met, zoals Wim T. Schippers deed met honden in zijn Going to the Dogs, de legendarische voorstelling uit 1986. De kippen zijn publiek. In haar voorstelling, Kip, maakt Hofstra muziek en danst ze, afgestemd op wat kippen eventueel kunnen waarderen. De prikkelende vraag van Kip, komende week te zien op het Amsterdam Fringe Festival, is: wat vinden kippen mooi?

De aanzet tot Kip was een maatschappelijke kwestie waar Hofstra over nadacht: waarom staan mensen op aarde centraal en niet de natuur? Moeten we niet van antropocentrisch naar ecocentrisch denken? Hofstra werkte als conceptontwikkelaar bij Mediametic, een instelling gericht op nieuwe ontwikkelingen in kunst en cultuur, met name in biotechnologie en biokunst. Maar ze wilde zelf aan de slag met de vraag of kunstenaars kennis kunnen produceren.

De eerste stap was stoppen met haar baan. „Daardoor moest ik ook mijn huis opzeggen. Ik heb mijn hele leven omgegooid om deze theatervoorstelling voor kippen te kunnen maken. Ik dacht: als het me lukt om theater voor kippen te maken en dus kippen zich te laten verwonderen door kunst, dan zou dat werkelijk ecocentrisch zijn.”

Ze ging op onderzoek uit. „Zes weken lang heb ik tussen de kippen geleefd, op buitenplaats Doornburgh, in Maarssen. Ik was er van vroeg tot laat, maar sliep elders, want deze kippen slapen in bomen. Ik heb liedjes voor ze gezongen, muziek laten horen, voor ze gedanst, kleuren laten zien en geuren laten ruiken. Daarnaast heb ik regulier onderzoek gedaan: in gesprekken met wetenschappers en kippenhouders.”

Hoe was het om tussen kippen te leven?

„Het was best treurig om als mens zo lang in je eentje tussen allemaal kippen te verkeren. Ik heb me nog nooit zo duidelijk mens gevoeld.”

Waarom koos je voor kippen?

„De eerste reden is dat ik kippen heel dom vond. Het is een soort net-niet-vogel, maar wel een vogel. Ik dacht: als theater maken voor kippen lukt, dan kan het met alle dieren. Bovendien staan kippen dicht bij mensen. Er zijn ontzettend veel kippen op aarde, meer dan mensen, dus iedereen kan zich verhouden tot een kip. Daar kwam nog bij dat ik zes weken met die dieren moest kunnen en willen zijn. Kippen zijn daar grappig genoeg voor.”

Wat is er grappig aan kippen?

„Het is grappig dat ze zo weinig expressie hebben. Het is supermoeilijk om ze te vermenselijken. Bij honden of katten, en bij de meeste zoogdieren, heb je soms het gevoel een glimlach te zien. Niet bij kippen. Daarom zie je ze ook zelden in tekenfilms.”

Wat leerde je over kippen?

„Ik kwam er vrij snel achter dat kippen veel slimmer zijn dan we denken. Uit onderzoek van biologen blijkt dat kippen begrip hebben van getallen, dus in enige mate kunnen rekenen, en van logica, op het niveau van een zevenjarige mens. Kippen hebben een tijdsperceptie, weten van verleden, heden en toekomst. Verder zien ze meer kleuren dan wij en hebben ze een breder zicht, tot circa 300 graden. En ze kunnen magnetische velden detecteren, waardoor ze zich beter kunnen oriënteren.

„En het is niet zo dat ze maar wat kakelen. In hun communicatie is betekenis te onderscheiden. Ze hebben bijvoorbeeld speciale geluiden voor bepaalde roofdieren. Ze hebben een soort blij en ze hebben een soort bang.”

Dus kippen hebben emoties?

„Zeker. Volgens een onderzoeker kunnen kippen depressief worden. En dat ziet er eigenlijk hetzelfde uit als bij mensen: ze bewegen minder en kakelen minder. En als je ze een antidepressief geeft, dan werkt dat.”

Hoe onderzocht je of ze van theater houden?

„Ik voerde bepaalde ritmes en bewegingen uit en noteerde hoe ze reageerden. Zit er een patroon in, een code? Rustige, kleine bewegingen deden het goed.”

Hielp je kippenpak?

„Ze kwamen wel eens naar me toe. Vaak bleven ze ook staan kijken. Maar dat kon ook zijn omdat ik ze wel eens voer gaf. Of ze iets mooi of lelijk vinden of dat het ze niks kan schelen, is supermoeilijk te onderscheiden. Maar er is een kans dat ze waarderen wat ik doe.”

Wat is je conclusie?

„Mijn vraag was: kunnen kippen zich verwonderen en vinden ze kunst mooi? En er is wel aanleiding om aan te nemen dat dat zo is. Maar de naïeve ik die met dit plan begon, moest wel even rouwen om het feit dat je het nooit zeker kan weten.”

Lees ook: Interview met Mystha Mandersloot, op de Fringe te zien met haar ‘Abortusverhalen’

Waarom zet je de stap om dit aan mensenpubliek te presenteren?

„Een belangrijke stap was de kippen serieus nemen en een verbinding met ze aan te gaan. Dat is een verhaal waarvan ik wil dat mensen dat ook ervaren.”

Lukt het op deze manier om mensen duidelijk te maken dat ecocentrisch leven mogelijk is?

„Dat is een moeilijke vraag. De voorstelling is niet primair voor mensen. Aan de andere kant gaat de voorstelling ook vooral over mij. Dus dat deel is niet gelukt. Maar het is een stap.

„Ik was bang dat Kip een gimmick zou worden, maar er zijn zoveel filosofische vragen die op je af komen. Hoe navigeer je door dingen die je niet weet? Wat is verbinding? Wat weet je van de ander, wat weet je niet? En wat zijn je communicatiemethoden? Daarbij hoop ik dat mensen iets leren over kippen: dat het geen domme beesten zijn, maar dat ze een eigen leven en innerlijk hebben.”

Hoe gaat de voorstelling eruit zien?

„De zaal heeft twee tegenover elkaar geplaatste tribunes, waarvan één voor de mensen en één voor de kippen. Ik speel daartussen, met mijn rug naar de mensen. Er is ook een hok voor kippen die niet willen komen kijken.

„In de opbouw proberen we een boog te maken voor de kippen: van een soort euforie naar een dal waarin dingen spannend zijn en een beetje eng. Maar het komt goed.”

Klinkt als een romantische comedy.

„Misschien wel. Voor mensen zal het moeilijk zijn de boog te vatten. Maar het doel is de kippen iets moois te bezorgen.”

Wat als alle kippen geen zin hebben?

„Ik ga ze niet dwingen. Net als ik mensen niet dwing om te komen kijken. Maar ik hoop dat de voorstelling leuk genoeg is en dat ze hem willen zien.”

Kip, door Anne Hofstra. Met Willem Wits en Doke Pauwels. Van 8 t/m 17 sept op het Amsterdam Fringe Festival. Info: amsterdamfringefestival.nl