Romantische Franse macho hervindt zichzelf

Recensie Film

Drama Na een val van een balkon zwoer de Franse schrijver Sylvain Tesson dat hij na zijn herstel te voet Frankrijk zou doorkruisen. De film naar dit verhaal is wat hoogdravend, maar dankzij hoofdrolspeler Jean Dujardin en het Franse landschap blijf je kijken.

Pierre (Jean Dujardin) gaat de paden op in ‘Sur les chemins noirs’.
Pierre (Jean Dujardin) gaat de paden op in ‘Sur les chemins noirs’.

In 2014 viel de Franse avonturier/reisschrijver Sylvain Tesson dronken van een hotelbalkon. Hij raakte zwaargewond en zwoer dat hij na zijn revalidatie te voet dwars door Frankrijk zou lopen, over onverharde paden. Over deze tocht schreef hij het boek Sur les chemins noir dat nu verfilmd is met Jean Dujardin (The Artist) als Tesson – al heet hij hier Pierre.

Deze boekverfilming volgt Pierre op zijn 1.300 kilometer lange trektocht over bergen, dwars door rivieren en langs verlaten dorpjes. In flashback zien we gebeurtenissen uit Pierres verleden, van de ontmoeting met zijn partner tot de afscheidsbrief van zijn moeder. Onderweg krijgt Pierre af en toe gezelschap. Zo loopt een oude vriend een stukje mee, evenals Pierres zus. Het is een tocht vol ontberingen en tegenslag, met bespiegelingen van Pierre in een voice-over.

Eenieder die natuurdocumentaire The Velvet Queen zag – of zijn boek De sneeuwpanter las – weet dat Tessons teksten nu en dan wat hoogdravend zijn. In Sur les chemins noir mijmert hij over de moderne wereld. Zo maakt hij zich vrolijk over de ‘neo-ruralen’ die alvorens zich in pittoreske dorpjes te vestigen vragen of er wel 5G is. Daarnaast beweent hij het verdwijnen van ongerepte natuur. Pierre wordt gepresenteerd als een wijze romanticus, maar in feite is hij een versierder en een ouderwetse macho die slaapt onder de sterrenhemel en zich alleen wil kunnen redden in de wildernis.

Als een Thoreau citerende, hedendaagse pelgrim trekt Pierre door Frankrijk, waar windmolens zijn uitzicht verpesten. Onderweg verwerkt hij het trauma van zijn val, rept hij over vluchten en willen verdwijnen. Waarom dit zo is, blijft psychologisch gezien ongewis. Een moedercomplex? Dat is wel wat magertjes als verklaring voor zijn soms roekeloze handelen. Maar Jean Dujardins gelaat heeft de gravitas waardoor je geboeid blijft kijken: naar hem én naar het prachtige Franse landschap.

https://www.youtube.com/watch?v=H10mEe39Rlk