Bikkelharde actie: camp in Lapland in ‘Sisu’ versus ernst in Italië in ‘The Equalizer 3’

Recensie Film

Actiefilm In de bloedige actiefilm ‘Sisu’ is het geweld camp, in Denzel Washingtons ‘The Equalizer 3’ is het ernst. Hij wint op punten.

Hoe blieft u uw wreker, serieus of campy? Twee actiefilms in de bioscoop deze week, twee smaken. In Sisu van de Finse genrespecialist Jalmari Helander kruist het pad van goudzoeker Aatami een SS-peloton op terugtocht door Lapland anno 1945. Ze verschroeien aarde, hangen Finnen op en verkrachten vrouwen in een truck. Dat lijkt Aatami niet erg dwars te zitten, maar van zijn goud moet de SS afblijven. Niet dus. En dan blijkt Aatami ‘De Onsterfelijke’, een commando die in 1939 na de moord op zijn gezin eigenhandig 300 Sovjet-soldaten ombracht.

De motivatie van de grimmige actieheld Aatami is confuus: wraak, hebzucht? En hij overleeft potsierlijk veel stripgeweld van mijnenveld, lynchpartij en vliegtuigcrash. Na verlies van weer een hectoliter bloed naait hij de vellen grommend aaneen met een roestige naald, en dapper voorwaarts. Visueel is deze splatterwestern op de toendra sterk, maar hij is vaak lachwekkend zonder werkelijk een actiekomedie te zijn.

https://www.youtube.com/watch?v=6FYEbF7cQ-g

Beter is The Equalizer 3, slot van een drieluik over actieheld Robert McCall. Denzel Washington is een moralist, geweld moet zich rechtvaardigen. McCall doodt onbewogen, ernstig, kalm en efficiënt; hij waarschuwt altijd. Als taxichauffeur doet hij eenzaam boete voor een loopbaan van moorden in staatsdienst, altijd stuit hij weer op onrecht: Russische maffia (deel 1), louche ex-collega’s (deel 2) en nu de ouderwetse Italiaanse maffia – cosa nostra, camorra, n’drangheta, daar wil je vanaf zijn. The Equalizer 3 speelt zich namelijk af in een onbepaald Zuid-Italië van pittoresk verval, barok klatergoud en marmeren sculpturen die onbewogen toekijken als McCall hakt, beukt en spettert.

Over de plot kunnen we kort zijn: McCall wordt geadopteerd door de inboorlingen nadat hij gewond is geraakt bij een afrekening, waarna maffiose bullebakken zich aandienen. Een vakkundige actiefilm zonder gemonkel en met goed gedoseerd geweld: korte, bloedige ontladingen na veel dreiging en anticipatie. Alleen een eindbaas is een lange en onaangename doodstrijd gegund. Denzel Washington is altijd een genoegen om te zien, toch is het fijn als McCall nu met pensioen gaat. Want dit is onder zijn niveau en onder dat van regisseur Antoine Fuqua, die Washington in 2001 een Oscar bezorgde met Training Day.

https://www.youtube.com/watch?v=v8nrmjM6tJE