Een laatste vraag aan de slimste mens

ZAP Bij De slimste mens was de vorige week overleden journalist Clairy Polak nog even te zien, met een vraag voor een van de kandidaten.

In de finaleweek van De slimste mens stelde Clairy Polak (linksonder) een van de deelnemers nog een vraag. Zij overleed vorige week.
In de finaleweek van De slimste mens stelde Clairy Polak (linksonder) een van de deelnemers nog een vraag. Zij overleed vorige week. Beeld KRO-NCRV

Vijf dagen na haar dood stelde Clairy Polak nog een vraag, dinsdagavond in de tweede ronde van De slimste mens. De finale-week. Daarin nemen de beste spelers van het afgelopen seizoen het tegen elkaar op en de laatst overgeblevene mag zich vrijdag de 22ste slimste mens van Nederland noemen. Bij de ‘open deur’-vragen koos kandidaat en schrijver Renée Kapitein voor een vraag gesteld door Clairy Polak. Journalist en radiomaker, ze overleed vorige week. De slimste mens-afleveringen zijn in mei en juni opgenomen, de vragen al in maart en april. Ze leek daar nog in goeden doen.

Ter inleiding op haar vraag vertelde Polak dat ze op bezoek geweest was bij Eus’ boekenclub. Heb ik opgezocht, ze was daar op 17 maart dit jaar, de slotaflevering van het seizoen. Heel leuk, zei ze, maar „als je pubers aan het lezen wil krijgen, moet je mij natuurlijk niet uitnodigen. Dan kun je maar beter deze meneer bellen”. En toen kwam haar vraag: „Wat weet u van Flemming?”. Renée Kapitein wist daar weinig van, zeg maar niets. Wat ik dan weer wist van Renée Kapitein was dat ze er al acht afleveringen Slimste mens op had zitten, én dat iedereen zich elke aflevering weer opwond over hoe ze daar zát. In haar stoel. In kleermakerszit, met één been onder zich gekruld, soms met twee, Vonden mensen schandalig. Met d’r schoenen op de stoel. Dat was onfatsoenlijk, te relaxed, dan wel onhygiënisch. Ze overleefde de aflevering nipt. Vanavond zit ze weer.

Constante aanvoer shockdocs

De aankondiging van Ewout: (RTL5) zag ik op maandagavond voorbijkomen, tijdens het eten. Ewout Genemans zorgt in zijn eentje voor een constante aanvoer van shockdocs op televisie. Achter de dubbele punt na Ewout in de programmatitel staat dan: Hollandse mannen zoeken Thaise bruiden. Of: de ratten nemen de stad over. Bij de aflevering van dinsdagavond stond: dode lichamen onderzocht. Plus een waarschuwing dat het programma schokkende beelden bevatte. Dat had ik maandag zelf ook al ervaren.

Ewout begon rustig, op de afdeling van Amsterdam UMC waar geprepareerde lichamen worden bewaard om te gebruiken voor onderzoek, door medicijnen-studenten of chirurgen. De camera zoomt in op de dozen en kisten met lichaamsonderdelen. Bakken ‘ongeprepareerde armen’, ‘hals/hoofd’ en ‘voet/knie’. Hier wordt de fantasie aan het werk gezet, want filmen hoe een dissectie in z’n werk gaat, is niet toegestaan. Hoogleraar anatomie Roelof-Jan Oostra vertelt dat elke student een „huu-moment” kent, maar dat de fascinatie voor een lichaam het meestal wint van de natuurlijke afkeer van de dood.

Mijn ‘huu-moment’, daar werkt Ewout met rasse passen naar toe. Hij bezoekt het wetenschappelijk kerkhof Arista, een veldje naast het ziekenhuis. Daar liggen tien lichamen begraven van mensen die zich na hun dood ter beschikking stelden aan de wetenschap. Hier wordt onderzoek gedaan naar humane decompositie – hoe ontbindt een lichaam dat zonder kist in de aarde wordt gestopt. En vooral, hoe snel gaat dat? Dat wil de politie ook graag weten, alleen in series weten onderzoekers tot op het uur precies hoe lang het lijk er al ligt.

Op het veldje valt weinig te zien, behalve wat uitbundiger grasgroei op de plek waar het langst een lichaam ligt. Verder gebeurt al het interessante ondergronds. Zo maak je geen schokkende beelden natuurlijk, dus op naar Texas, naar de bodyfarm, een open veld waar 60 tot 70 lichamen bovengronds ontbinden – een onderzoeksproject van Texas State University. Ewout doet, staand tussen de doden, een praatje over de vliegen en maden die hij ziet. Laat er nou net een vers lichaam arriveren, de donor is de dag ervoor overleden. De man wordt, naakt, uit de lijkwagen getild en naast de andere lichamen gelegd. Dat stukje zag ik maandag voorbijkomen.