Column | Bureaucraten

Marcel van Roosmalen

Hahaha, PvdA en GroenLinks willen het openbaar vervoer herwaarderen. Het plan waarmee ze de verkiezingen ingaan heet ‘Iedereen stapt in!’. Degene die het heeft opgeschreven heeft of een eigen auto of zit dagelijks met oogkleppen op in trein of bus. Gratis kaartjes voor minima, het bevriezen van de prijzen en betere arbeidsomstandigheden gaan het openbaar vervoer niet redden. Iedereen stapt in: kon dat maar.

De reden dat ik op latere leeftijd alsnog mijn rijbewijs wil halen, heeft alles te maken met meer dan veertig jaar openbaarvervoer-ervaring. Ik riskeer nog liever mijn leven dan dat ik me nog langer dagelijks uitlever aan de grillen van vooral NS.

Reizen met het openbaar vervoer valt nooit mee. Het is vies, soms onveilig en het serviceniveau is bedroevend, maar de grootste klacht is dat de vervoerders hun afspraken niet nakomen. Officieel zijn er steeds minder vertragingen, maar dat is vooral omdat vertraagde treinen stilletjes op het laatste moment uit de dienstregeling worden gehaald.

Gratis openbaar vervoer voor iedereen, te beginnen voor de minima, is alleen op papier een goed idee. Waarom willen de bureaucraten van PvdA en GroenLinks de eigen doelgroep sarren? Waarom de mensen die niks hebben naar stations jagen om ze daar te laten verkommeren? In ons dorp (Wormer) hebben alle GroenLinks- en PvdA-raadsleden een eigen (elektrische) auto. Dat is natuurlijk niet voor niks! Ik weet ook zeker dat ze die niet inruilen voor een gratis treinkaartje.

Met het treinpersoneel hoeft niemand medelijden te hebben. Als er één groep heeft geprofiteerd van de chaos en wisseling van de wacht aan de top van het vervoersbedrijf, dan zijn het de conducteurs en machinisten. De beeldvorming klopt niet. Werknemers van NS worden niet uitgebuit. Ze hebben een beter drukmiddel dan andere werknemers. Door te staken en te dreigen met nog meer stakingen hebben ze over de rug van de reizigers meer dan gemiddelde loonsverhogingen afgedwongen.

Ondertussen worden agressieve ‘klanten’ van wie vermoed kan worden dat ze zwartrijden niet gecontroleerd, moeten reizigers het bij onveilige situaties zelf maar uitzoeken – ze moeten naar een 06-nummer bellen of appen waar ze zich bevinden – en hangen de conducteurs met elkaar in de eerste klas. Op kleine stations zijn nul voorzieningen, ook geen toiletten.

Treinen zijn lang en leeg, of – en veel vaker – te klein en overvol. PvdA en GroenLinks denken een probleem op te lossen door nog meer mensen (gratis of bijna gratis) naar de stations te sturen, maar maken de problemen daar alleen maar erger, de infrastructuur van NS is helaas niet meer berekend op veel reizigers.

Een oorlog wordt ook niet minder vreselijk door ziekenhuizen achter het front te bouwen.

Marcel van Roosmalen schrijft op deze plek een wisselcolumn met Ellen Deckwitz.