T-Mobile en Tele2 heten voortaan Odido. Maar waarom?

Telecom Met de nieuwe ‘blanco’ naam Odido stoomt netwerkprovider T-Mobile zich klaar voor een mogelijke beursgang.

Interieur van een telecomwinkel van Odido, de nieuwe naam van netwerkprovider T-Mobile.
Interieur van een telecomwinkel van Odido, de nieuwe naam van netwerkprovider T-Mobile. Foto Odido

Zes miljoen Nederlanders zagen dinsdag de naam van hun telefoonnetwerk veranderen van T-Mobile of Tele2 in Odido. Het was geen hack of een grap, maar de onaangekondigde naamswijziging van de grootste mobiele provider van Nederland. Deze nieuwe naam en merkstrategie is een eerste, noodzakelijke stap naar mogelijke beursgang.

De netwerkprovider is sinds 2022 eigendom van twee private-equityinvesteerders, Apax en Warburg Pincus. Zij betaalden de vorige eigenaar, Deutsche Telekom, 5,1 miljard euro voor het netwerk en verwierven daarmee ook het recht om de merknamen ‘T-Mobile’ (Duits) en ‘Tele2’ (Zweeds) nog vijf jaar te gebruiken. Om uiteindelijk een beursgang of verkoop mogelijk te maken, zoals bij private equity gebruikelijk, is een toekomstvaste merknaam een voorwaarde. Het kost tijd om zo’n blanco naam te laten landen bij het grote publiek. Daarom doopt T-Mobile zich nu al om.

Telecomwinkels

T-Mobile Nederland telde tot maandag vier merken die allemaal hetzelfde netwerk gebruiken: T-Mobile, Tele2, Simpel en Ben. De twee Nederlandse merknamen – samen goed voor een miljoen gebruikers – veranderen voorlopig niet. Voor de naamswijziging worden ruim honderd telecomwinkels omgebouwd, in het geheim. De naam lekte echter wel eerder uit naar KPN. Die concurrent haalde een practical joke uit en leidde internetverkeer via de Odido zoektermen in Google naar de KPN-site.

Odido is een nieuw en zelfverzonnen woord – een palindroom – dat volgens de woordvoerder van het telecombedrijf „nog inhoud moet krijgen”. Deze marketingstrategie lijkt op de aanpak van kabelmaatschappij Ziggo, die in 2008 drie verschillende merknamen onder één nieuwe merknaam samenvoegde. Warburg Pincus was ook bij de beursgang van Ziggo in 2012 betrokken. Ziggo werd na twee jaar al door de nieuwe eigenaar Liberty Global van de beurs gehaald.

Afgeknepen snelheden

Concurrerende mobiele providers Vodafone en KPN maakten deze week bekend dat ze hun tarieven met respectievelijk 10 en 8,4 procent verhogen in verband met de inflatie. Odido biedt zijn onbeperkte pakketten aan vanaf 27,50, maar met afgeknepen snelheden. Het snelste mobiele abonnement kan doorvoersnelheden tot 1 Gbit per seconde halen, belooft de provider. Daarvoor betaal je wel bijna 50 euro per maand.