Belgische justitieminister Van Quickenborne op matje geroepen wegens ‘plasincident’ op verjaardagsfeest

PlasincidentDe Belgische minister Vincent van Quickenborne moet donderdag in het parlement uitleg komen geven nadat beelden zijn gelekt waarop is te zien dat zijn verjaardagsgasten tegen een politieauto urineren. Hij ontkent daarvan op de hoogte te zijn geweest.
De Belgische minister van Justitie Vincent van Quickenborne (Open VLD).
De Belgische minister van Justitie Vincent van Quickenborne (Open VLD). Foto Philip Reynaers

De Belgische politiek is in de ban van een ‘plasincident’, met in het middelpunt de Belgische minister van Justitie Vincent van Quickenborne (Open VLD). Tijdens een feest van de minister hebben gasten meerdere keren tegen een politiewagen geürineerd. Dat meldt de Vlaamse omroep VRT, die de camerabeelden heeft gezien, dinsdag. Ook de minister zelf is op de beelden te zien, maar hij zegt niks van zijn urinerende gasten te hebben geweten.

Donderdag moet Van Quickenborne zich bij een commissie van het parlement verantwoorden over het incident. Oppositiepartijen opperden al eerder dat Van Quickenborne op het matje moest komen. Vlaams Belang wilde maandagavond al dat de minister zou worden ontslagen.

De plasrel raakt vooral een gevoelige snaar omdat vorig jaar nog een poging werd verijdeld om de minister te ontvoeren. Van Quickenborne leeft sindsdien onder politiebeveiliging. De minister en zijn gezin moesten onderduiken en later schuilen op een geheim adres. Ze worden nog steeds beveiligd, daarom staat er een politiewagen voor hun woning.

Vijftigste verjaardag

Op 14 augustus viert Van Quickenborne tot in de late uren zijn vijftigste verjaardag. Volgens de VRT is op beelden te zien hoe drie mannen rond half negen naar buiten lopen en richting de lege politieauto stappen. Twee van de drie mannen urineren tegen de auto, een derde filmt het tafereel. Nadat de mannen klaar zijn, nemen ze allebei plaats in de wagen. De derde persoon neemt dit keer een foto. Op de beelden is te zien dat de mannen hard lachen.

Iets na tien uur komt een van de twee mannen die al eerder tegen de auto had geplast, opnieuw naar buiten om – wederom – tegen het voertuig te plassen. Een paar minuten na middernacht zijn zes personen buiten te zien. De man die tot dan toe twee keer tegen de auto plaste, doet het voor een derde keer en opent vervolgens ook de deur. Een andere man schopt tegen de bumper van de auto.

Om vier uur ‘s ochtends is minister Van Quickenborne voor het eerst zelf in beeld. Volgens VRT is te zien dat de minister met een andere man op de stoep staat, achterover leunt en gebaar maakt alsof hij gaat plassen. Vervolgens doet ook hij de deur van de politieauto open.

Tekst en uitleg

Van Quickenborne houdt vol niks over het plasincident te hebben geweten totdat de media ermee aan de haal gingen. Tegen de VRT zegt de minister dat hij zich het moment om vier uur ‘s ochtends nog goed kan herinneren, omdat hij toen zijn laatste gasten naar buiten begeleidde. Maar de „interpretaties die bestaan van die beelden zijn niet correct”, zegt Van Quickenborne.

De minister zegt dat het mogelijk is dat hij „bepaalde gebaren” heeft gemaakt, maar dat daaruit niet opgemaakt kan worden dat hij op de hoogte was van de incidenten die eerder op de avond plaats hadden gevonden. Dat hij de deur van de politiewagen heeft geopend, deed hij om de deur vervolgens goed op slot te doen, aldus de minister.

Toch heeft commissievoorzitter Kristien Van Vaerenbergh (N-VA) beslist om de Kamercommissie bijeen te roepen, en Van Quickenborne om tekst en uitleg te vragen. „Dit gaat over de mensen die de minister dag en nacht beschermen en zijn grootste respect verdienen”, zegt Van Vaerenbergh tegen VRT. „Als blijkt dat hij onjuiste verklaringen heeft afgelegd over het incident, dan kan hij simpelweg niet aanblijven.”