Twintig maanden cel voor kunstenaar Julian Andeweg voor aanranding en verkrachting

Rechtszaak De rechtbank in Amsterdam acht de 36-jarige Haagse kunstenaar Julian Andeweg schuldig aan verkrachting, aanranding en langdurige mishandeling. Hij was verminderd toerekeningsvatbaar. Verder werd hij vrijgesproken van vier aanklachten.

Rechtbanktekening van de Haagse beeldend kunstenaar Julian Andeweg die terechtstaat voor aanranding, verkrachting en mishandeling.
Rechtbanktekening van de Haagse beeldend kunstenaar Julian Andeweg die terechtstaat voor aanranding, verkrachting en mishandeling. Tekening Aloys Oosterwijk / ANP

De Haagse kunstenaar Julian Andeweg is door de rechtbank Amsterdam veroordeeld tot twintig maanden celstraf, waarvan acht voorwaardelijk. Daarnaast krijgt hij een meldplicht, een contactverbod met de zes vrouwen die aangifte deden en moet hij verplicht in therapie. Twee slachtoffers krijgen smartengeld. De rechtbank achtte de 36-jarige kunstenaar schuldig aan één aanranding, één verkrachting en de langdurige mishandeling van zijn toenmalige vriendin.

„Uit de zaak rijst het beeld van een dominante man die zich onder invloed van middelen in de eerste plaats bekommert om wat hij zelf wil en niet rekening houdt met anderen”, zei de rechter in het vonnis dat maandagmiddag in de rechtbank Amsterdam werd uitgesproken. De rechtbank achtte de kunstenaar wel verminderd toerekeningsvatbaar wegens zijn persoonlijkheidsstoornis met narcistische trekken en borderline.

In de rechtszaak die afgelopen juli diende, legde de officier van justitie de kunstenaar zeven feiten ten laste: drie verkrachtingen, twee aanrandingen, het seksueel binnendringen van persoon die onder invloed was en langdurige mishandeling van een ex-vriendin. De kunstenaar ontkende alle beschuldigingen, behalve het huiselijk geweld, al had hij andere ideeën over de heftigheid en de frequentie van het geweld dan de vrouw in kwestie. De officier eiste een forse straf: drie jaar cel, waarvan één jaar voorwaardelijk.

Lees ook dit artikel: Hoe een kunstenaar carrière maakt onder aanhoudende beschuldigingen van aanranding en verkrachting

Te weinig getuigen

De rechtbank sprak de kunstenaar maandagmiddag vrij van het seksueel binnendringen van een persoon onder invloed. Dat de vrouw ernstig verminderd bewust was, had de rechtbank niet kunnen vaststellen. Ook de aangiftes van twee verkrachtingen en een aanranding werden niet bewezen geacht, omdat er te weinig getuigen waren, en omdat in één geval de seksuele handelingen niet onverhoeds werden gedaan.

De advocaat van Andeweg, Peter Plasman, had voor alle ten laste gelegde feiten vrijspraak geëist, behalve de mishandeling. Hij stelde in zijn verweer dat zijn cliënt „publicitair aan de schandpaal” was genageld door NRC, dat „een amateuronderzoek” had verricht. Zijn cliënt was slachtoffer van een „ernstig ontspoorde heksenjacht”.

De kunstenaar werd eind 2020 in NRC beschuldigd van verkrachting, aanranding, intimidatie, geweldpleging, stalking en diefstal door zeker twintig mannen en vrouwen. In de krant werd beschreven hoe hij carrière maakte in de beeldende kunst, en intussen een serie slachtoffers maakte. De kunstwereld wist van het wangedrag, maar keek weg. Er kwamen zeven aangiftes binnen tegen de kunstenaar, waarvan één werd geseponeerd wegens verjaring.