N.B. Het kan zijn dat elementen ontbreken aan deze printversie.
ZAP Als je meegedaan hebt aan Temptation Island, kun je daarvan psychisch in de war raken. Maar dat is natuurlijk niks vergeleken bij het verdriet en de vragen die je hebt als je broer opeens uit het leven stapt.
De geschreven media veegden afgelopen weekend het sterrenstof op dat uit Hilversum kwam dwarrelen. De Volkskrant interviewde Jan Slagter (69), de baas van Omroep MAX. Hij zei dat „we in een tijd leven waarin ik iedere keer de dader ben”. Hij is wit, man en grijs en moet „z’n kop houden”. De afgelopen maanden reikte hij bekende gevallen mannen een troostende hand. Tom (Egbers), Frans (Klein) en Matthijs (van Nieuwkerk). Hij trof ze „donker en somber aan”, „in de steek gelaten” en in een „zwart gat”. Een gat waaruit Matthijs van Nieuwkerk (62) via NRC omhoog probeerde te krabbelen. Dát hij „verdomme” en „op momenten” een lul was, weten we nu. Alleen nog niet helemaal waaróm hij er één was.
In het AD kwam een heel ander soort slachtoffer aan het woord. Efrain (26) en Aylin (24) deden als koppel mee aan Temptation Island, en waren daarvan na afloop psychisch behoorlijk in de war. In het programma worden stelletjes los van elkaar ondergebracht in een resort waar ze worden blootgesteld aan een roedel verleiders en heel veel alcohol. Doe daar dan ook niet aan mee, denk je dan. Maar het vooruitzicht van een klein beetje roem en wat geld is aantrekkelijk – en je bent jong, je prille relatie zit goed, dus wat kan er nou helemaal gebeuren? Nou valse beloftes, gemanipuleer, een zwijgplicht en een boeteclausule van de producenten van het programma, dát gebeurt er.
Als ik dan zelf ook nog even de stofdoek over het weekend haal: Pierre van Hooijdonk mocht na twee weken verplichte afwezigheid weer aan tafel bij Studio Voetbal. Linda de Mol was ook na lange tijd weer terug met Miljoenenjacht en Expeditie Robinson vulde meteen twee weekend-avonden primetime televisie. De formule is onveranderd, twintig bekende Nederlanders werden verdeeld in twee teams op twee Maleisische eilanden. Elk team moest één kandidaat lozen nog voor er een nacht op het eiland was doorgebracht. En allebei kozen ze de vrouw van kleur in hun midden. Gek toch? Voor Jan Slagter dat weer te woke vindt, ik stel ‘gewoon’ een vraag, hè.
Doodsoorzaak nummer één
Dan nu over wat echt erg is. Het verdriet van Gijs van der Pijl om zijn broer Arie (22) die eind 2019 zelfmoord pleegde. Documentaire-maker Mercedes Stalenhoef begint Mijn grote broer (EO) te filmen terwijl Aries lichaam nog wordt afgelegd. Houten draagbaar, linnen windsels. „Stom jong”, fluistert zijn moeder als hij het ouderlijk huis uit wordt gedragen. De vraag van Gijs, twee jaar jonger dan zijn broer, is simpel én allesomvattend: „Wat moet ik nou?” Het begin van een antwoord zit in de documentaire waarin hij en zijn ouders drie jaar worden gevolgd.
De komende week is het Wereld Suïcide Preventie-week. Wist ik niet. Ik wist ook niet dat zelfdoding in Nederland de nummer één doodsoorzaak is van mensen onder de 30. Dit gezin maakt ons deelgenoot van zijn liefdevolle radeloosheid en onbegrip. Arie zagen zij zelden boos, en nooit verdrietig. Waren ze blind voor zijn „donkere gedachten” of liet hij die niet zien? Pas als de politie de harde schijf uit zijn computer kraakt, lezen ze wat hij hen niet kon of wilde vertellen. En elk gezinslid doet daar het zijne mee. Moeder reddert en rent het leven door tot ze struikelt, vader is bereid het gemis te dragen als zijn zoon nu beter af is. De rouw van Gijs is fysiek en voelbaar door het scherm.
Ver voor Arie naar de zeevaartschool ging en stagiair werd op een containerschip, was hij een van de verslaggevers van Bureau voor grote vragen, in 2010 en 2011 een jeugdprogramma van KRO-RKK. Goedgebekt jongetje van een jaar of tien, ronde bruine ogen. Hij gaat met de vraag ‘Hoe ziet de hemel er uit’ de straat op. „Heel mooi, hoop ik”, antwoordt een wat oudere man, zijn vrouw staat naast hem. „Ik heb een zoontje verloren”, zegt hij. „Ietsje jonger dan jij.” Dat dus.